Niby to samo a jednak inaczej - przekladaniec z kaszy manny i malin
„To ciasto robi u nas w domu zawrotną karierę. W ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit-Beurre „Krakuski”. Naszym zdaniem te pierwsze są lepsze. Choćby dlatego, że są grubsze i w dodatku tak nie rozmiękają.
Jeśli ktoś ma problem z jedzeniem kaszy manny przez dzieci to to ciasto jest dobrym sposobem na jej „przemycenie”. Moi nastoletni synowie, którzy wcześniej nie chcieli o niej nawet słyszeć teraz pałaszują to ciasto w zawrotnym tempie. I proszę się nie obawiać, ciasto nie jest przesłodzone”
Przekładaniec z kaszy manny i malin
(przepis własny)
Składniki:
prostokątna forma o wym. 18x30cm
4 opakowania herbatników Petit-Beurre po 100g każde
Warstwa I
500ml mleka
100g masła
150g Nutelli
0,5 szklanki kaszy manny
1 łyżka cukru
Warstwa II
500g malin
400ml wody
1/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej +50ml zimnej wody
Warstwa III
100ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%
700ml jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki musu malinowego
3 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody
Dekoracja
maliny
4 łyżki startej gorzkiej czekolady
świeże listki mięty
Wyłóż blaszkę folią aluminiową. Rozłóż na dnie warstwę herbatników. U mnie wyszło 18szt. (6x3).
Wlej do rondla mleko. Dodaj masło, cukier i Nutellę. Podgrzewaj na małym palniku do zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu trzepaczką rózgową. Gdy mleko się zagotuje wsypuj cienkim strumieniem kaszę manną, cały czas mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestaw garnek z ognia i rozłóż gorącą masę na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników. Przykryj deseczką i obciąż, aby masa się wyrównała i nie było wolnych przestrzeni. Zostaw do wystudzenia.
Umyj maliny, przebierz i osącz. Zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść ok. 350ml musu. Dolej 350ml wody i wsyp cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 700ml płynu. Postaw na ogniu i zagotuj. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z wodą (50ml) i wlej cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały kłaczki. Gotuj jeszcze ok. 2min. Zestaw i wylej gorącą masę na herbatniki. Zostaw w temp. pokojowej do wystudzenia.
Zalej żelatynę zimną przegotowaną wodą (50ml) i odstaw na 5-10 minut aby napęczniała.
Wymieszaj jogurt grecki ze śmietaną, cukrem i musem malinowym.
Podgrzej namoczoną żelatynę do rozpuszczenia.
Cały czas mieszając wlej ją cienkim strumieniem do masy jogurtowej. Wymieszaj dokładnie i wylej na mus malinowy. Wstaw do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.
Na drugi dzień posyp startą czekoladą i pokrój na kawałki. Udekoruj malinami i listkami mięty.