Tarta bakaliowa

Tarta bakaliowa
Sposób na ekspresowy deser. Przygotowanie własnego ciasta kruchego to dosłownie chwila, a jeśli jest się w posiadaniu gotowca, to dosłownie w kilka minut można przygotować coś słodkiego do popołudniowej kawki.
Aby wzmocnić aromat bakalii namoczyłam je w migdałowym winie, które otrzymaliśmy w prezencie od znajomych po ich powrocie z Sycylii.

Tarta bakaliowa - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO*:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 13 dkg mocno schłodzonego masła
  • 1 duże żółtko

Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę (łącznie z rantem), nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. * można też wykorzystać gotowe ciasto SKŁADNIKI:
  • opakowanie gotowego ciasta kruchego
  • 20 dkg bakalii (u mnie mieszanka orzechów i rodzynek)
  • 1/4 szklanki dowolnego alkoholu do namoczenia bakalii (rum, wódka)
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki brązowego cukru
  • 3 jajka

Bakalie rozdrobnić. W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego... nożyczek, było to dla mnie trochę dziwne, ale postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam. Bakalie zalać alkoholem i dokładnie wymieszać. Dobrze jest zostawić je do namoczenia przynajmniej na godzinę, jeśli zależy nam na czasie namaczanie można pominąć.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać i wylać masę na ciasto.
Piec jeszcze około 20 minut.

Kategorie przepisów