Sernik wiedeński pod migdałową pierzynką
Dzisiaj będzie bez długiego wstępów, bo chyba jest tu zbędny: tradycyjny sernik pieczony bez spodu, ale w wersji bardzo wykwintnej.
Sernik upieczony pod maślano-jajeczną pierzynką z płatkami migdałowymi.Taką masę miałam zapisaną w swoich notatkach z dopiskiem "można wykorzystać na sernik". Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis i na pewno nigdy go nie wykorzystałam... do dzisiaj.
Sernik wiedeński pod migdałową pierzynką - Laura SKŁADNIKI:
Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).
SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANO - JAJECZNĄ
Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około około 60 minut przy temperaturze 180 stopni.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Sernika nie powinno się kroić od razu po upieczeniu, lepszy jest taki "odstany" - my tym razem niestety nie mogliśmy się oprzeć...
Sernik wiedeński pod migdałową pierzynką - Laura SKŁADNIKI:
- 20 dkg masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- opakowanie budynki śmietankowego
- skórka starta z połowy cytryny
Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).
SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANO - JAJECZNĄ
- 10 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 10 dkg płatków migdałowych
Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec około około 60 minut przy temperaturze 180 stopni.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Sernika nie powinno się kroić od razu po upieczeniu, lepszy jest taki "odstany" - my tym razem niestety nie mogliśmy się oprzeć...