Musiałam je zrobić ponownie, bo są po prostu rewelacyjne. To lebkuchen - miękkie, pachnące pierniki oblane lukrem. Coś wspaniałego, koniecznie musicie ich skosztować!
Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta.
Amoniaczki po upieczeniu są miękkie, kiedy ostygną robią się twardsze, ale im dłużej leżą to troszkę miękną, choć nadal pozostają jednak chrupiące. Smaczne są i warto upiec, mimo zapachów roznoszących się wokoło podczas przygotowania i pieczenia, bo nie są one takie straszne, jak się wydawało na początku :).
Jeśli macie ochotę na niesamowicie kruche i bąblaste faworki, wypróbujcie ten przepis. Nawet nie musicie go spisywać. Jest tak krótki i prosty, że wystarczy go ze dwa razy przeczytać.
Jelenie różki są nie tylko bardzo smaczne, ale i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. I mają jeszcze jedną dużą zaletę - nie chłoną tłuszczu - pomimo tego, że do ciasta nie dodaje się ani odrobiny spirytusu czy octu.
Przepis, który jestem w stanie wyrecytować w środku nocy, nad którym nigdy nie muszę się zastanawiać. Nie ma żadnego problemu z przeliczaniem, proporcjami - wszystkie składniki są w równych częściach. Proste jak drut, dość tłuste, pozostają w karnawałowym klimacie.
Kiedy piekę ciasteczka, wybieram najczęściej ( z czystego lenistwa) te, których ciasta nie trzeba wałkować. Ot, wymieszać składniki, palcami czy łyżką uformować krążek i upiec. Te maleństwa były naprawdę pyszne, miękkie, pachnące wanilią*, przełamane smakiem gorzkiej czekolady. W weekend, kiedy je piekłam, zamiast w zamrażalniku chłodziłam ciasto na balkonie-tak było zimno!
Ten przepis na faworki testuję od..... 8 klasy szkoły podstawowej. Taki przepis podała nam pani prowadząca zajęcia z ZPT, pamiętacie je? Daje to gwarancję, że te faworki można zrobić w 90 minut razem z jedzeniem, bo tyle trwały zajęcia.
Małe ozdobniki wielkanocnego stołu wywołujące uśmiech i radość wśród wszystkich biesiadujących. Ciasteczka pyszne i pełne uroku. Śliczne zajaczki z nadzieniem orzechowym.
ciasteczka są całkiem proste do wykonania , zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki, rożki, wiatraczki..