Kruche ciasto milionera z solonymi orzeszkami ziemnymi

Kruche ciasto milionera z solonymi orzeszkami ziemnymi

Zdjęcie - Kruche ciasto milionera z solonymi orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z powodu warunków atmosferycznych panujących w naszym mieście, a dokładniej z powodu opadów śniegu oboje z mężem mamy przymusowy długi weekend. Postanowiliśmy więc nieco osłodzić sobie ten czas i przygotowaliśmy szybkie, pyszne, bardzo słodkie ciasto. Przygotowanie ciasta zajmuje ok 35 min, do spożycia nadaje się po ok 1 h, a znika w tempie ekspresowym, niezauważalnie, tak jakby samo się zjadało:P Kruche ciasto milionera w oryginale nie ma w sobie orzeszków, które dodałam dla złamania słodyczy. Można je również przygotować z gotową masą kajmakową z puszki, co jeszcze bardziej upraszcza przepis, ale osobiście wolę wersje z mlekiem skondensowanym.
Kruche ciasto milionera z solonymi orzeszkami ziemnymi:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 120 g masła, w temp pokojowej

 

  • 1 puszka (ok 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g masła
  • ¾ szklanki solonych orzeszków ziemnych

 

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 20 g masła


W misce mieszam mąkę i cukier, dodaję masło, zagniatam ciasto. Gotowym ciastem wyklejam (nie polecam wałkowania, ciasto w trakcie się rozpada) spód formy (25 x 20 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem w kilku miejscach. Piekę w 180 st ok 20 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto studzę w formie.
Mleko skondensowane i masło umieszczam w rondelku, podgrzewam do momentu w którym całość zaczyna wrzeć. Gotuję na średnim płomieniu, stale mieszając!, ok 10-13 min do czasu aż cała masa zgęstnieje i lekko ściemnieje. Gotową masę odstawiam na ok 5 min do przestudzenia. Następnie dodaję do masy z mleka orzeszki, dokładnie mieszam, wykładam na upieczony spód.
W rondelku umieszczam czekoladę i masło, podgrzewam na małym płomieniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Wylewam całość na warstwę z mleka skondensowanego, rozsmarowuję.
Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na ok 30 min, aby czekolada stwardniała. Schłodzone ciasto kroję na małe kwadraty 5 x 5 cm.
Smacznego

Kategorie przepisów