Czekoladowe ciasto owsiane

Czekoladowe ciasto owsiane
Z okazji Dnia Matki, ja i moja siostra podarowałyśmy mamie książkę, którą niedawno polecała na swoim blogu Liska. Gdy czytałam jej opinię, już wiedziałam, że mam 100% pewność, że będzie się jej podobać. Biografia, wspomnienia, czasy przedwojenne, Kraków a do tego humor – to połączenie wręcz idealne dla mojej Mamy.
Na deser były pierwsze w tym roku truskawki. Małe, rachityczne i nasiąknięte deszczem zamiast promieniami słonecznymi – ale zawsze coś ;) Ale o tym kiedy indziej.
Narobiłam sobie zaległości w pisaniu, a tymczasem sterta zdjęć i przepisów czeka na opublikowanie.

Ciasto, o którym dziś piszę, zrobiłam niedawno z okazji urodzin moich i mojej koleżanki. Chciałam wypróbować jakiś przepis z książki "Złota księga czekolady", którą dostałam z racji stuknięcia kolejnego roku, a przy okazji wpisałam się w owsiankową akcję Joanny :)
Ciasto jest bardzo proste i przyjemne w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowe, a dzięki sporemu dodatkowi płatków sycące, więc raczej nie sięga się od razu po drugi kawałek. Ma też charakterystyczną, nieco "gliniastą" konsystencję. Ja podałam go z sosem wiśniowym, ale jakaś kwaskowata konfitura też byłaby OK., bo bez niej ciasto trochę "zamula". Mimo to zachęcam do spróbowania, u mnie szybko zostało zjedzone.
Przepis nieco zmodyfikowałam, w oryginale ciasto posypywało się czekoladą, jednak ja bałam się, że ta czekolada się spali, więc wmieszałam ją do ciasta. Poza tym ciasto nie piecze się 15-20 minut (co za bzdura, za ten czas nawet nie zdąży się zagrzać), tylko 2 razy dłużej.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CZEKOLADOWE CIASTO OWSIANE
250płatków owsianych,
400ml wrzącej wody,
200g cukru (ja dałam 150g),
100g ciemnego brązowego cukru,
125g miękkiego masła,
2 duże jajka,
200g mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałam taką z czubkiem),
szczypta soli,
180g posiekanej gorzkiej czekolady,
100g posiekanych orzechów włoskich,
cukier puder do posypania

Płatki zalać wrzątkiem w dużej misce, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do nasączenia. Dodać cukier, masło i jajka i zmiksować. Nadal miksując, dodawać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę i połowę orzechów.
Dno tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i posypać pozostałymi orzechami. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów