Piernikowe latte i Liebster Award
Dziś babeczki o smaku piernikowego latte z kawowo - cynamonowym kremem oraz Liebster Award. Bardzo aromatyczne, jak przystało na wypiek o smaku piernika, mięciutkie, nieco zbite ciasto, przykryte maślanym kremem. Babeczki były bardzo smaczne, ale też ekstremalnie słodkie i niezwykle sycące. Przepis pochodzi z książeczki "Making cupcakes with Lola".
Składniki na 12-18 babeczek:
Do garnuszka wlej golden syrup, melasę i śmietanę. Podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą, przypominającą rozpuszczoną czekoladę, masę. Nie pozwól żeby masa się zagotowała.
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Od czasu do czasu zbieraj szpatułką masę ze ścianek misy miksera, aby składniki dobrze się połączyły.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Kiedy masa maślano - cukrowa będzie już puszysta dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj połowę suchych składników oraz połowę mokrych, kiedy już dobrze połączą się z masą w mikserze dodaj resztę składników. Surowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do około 3/4 ich wysokości. Moje papilotki były dość dużego rozmiaru i uzyskałam dokładnie 12 babeczek, polecam jednak użyć standardowych. Raz że ciasto jest wyjątkowo sycące i łatwiej zjeść jego mniejszą porcję, dwa mniejsze papilotki to więcej babeczek :). Pisząc o papilotkach nie mogę nie wspomnieć o tym, że bardzo rozczarowałam się tymi, których dziś użyłam. Papilotki te miały być na tyle sztywne żeby nie trzeba było używać formy na muffiny, niestety część z nich nie wytrzymała nacisku ciasta i po prostu niektóre babeczki się porozjeżdżały :(
Wracając do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Babeczki w czasie pieczenia ładnie rosną, ale nie tworzą "górki" no i ten rodzaj ciasta ma tendencje do lekkiego zapadania się po wyjęciu z piekarnika. Upieczone babeczki umieść na kratce do wystudzenia. Muszą być zupełnie zimne przed nałożeniem kremu, inaczej krem po prostu z nich spłynie.
W czasie kiedy babeczki stygną można przygotować krem.
Składniki na kawowo - cynamonowy krem:
Aby przygotować krem masło należy umieścić w misie miksera i ucierać aż powstanie puszysta masa, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz cukier. Radzę zwolnić obroty miksera i dodawać cukier w dwóch porcjach, inaczej cała kuchnia będzie wymagała generanlych porządków, później mleko i zwiększyć obroty miksera. W międzyczasie przygotuj pastę, tzn wsyp kawę, cynamon do naczynia dodaj wrzątek i dobrze rozcieraj łyżeczką aby pozbyć się grudek. Gotową pastę dodaj do kremu i nadal ucieraj żeby dobrze wymieszać. Tak przygotowany krem nałóż na wystudzone babeczki. Można po prostu rozsmarować nożem i wtedy kremu z podanych proporcji powinno wystarczyć do ozdoby wszystkich babeczek. Jeżeli jednak krem przełożysz do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką nie wystarczy go do nałożenie na wszystkie babeczki. Wtedy należy podwoić ilość składników. Smacznego :)
Przy okazji publikacji tego przepisu chciałam serdecznie podziękować autorce bloga Z pamiętnika młodej kucharki za zaproszenie do zabawy Liebster Award.
Reguły tej zabawy polegają na wybraniu 11 fajnych blogów i zadaniu ich autorom 11 śmiesznych/poważnych/kulinarnych/personalnych ... inaczej mówiąc dowolnych pytań. Nie wolno oczywiście zapomnieć o udzieleniu odpowiedzi na zadane nam pytania. Szczęśliwych nominowanych trzeba poinformować :)
Oto odpowiedzi na zadane mi pytania:
Moje pytania:
Miłej zabawy :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12-18 babeczek:
- 120g golden syrupu
- 120g melasy
- 200ml śmietany kremówki
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 135g masła
- 125g ciemnego brązowego cukru
- 2 jajka
Do garnuszka wlej golden syrup, melasę i śmietanę. Podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą, przypominającą rozpuszczoną czekoladę, masę. Nie pozwól żeby masa się zagotowała.
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Od czasu do czasu zbieraj szpatułką masę ze ścianek misy miksera, aby składniki dobrze się połączyły.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Kiedy masa maślano - cukrowa będzie już puszysta dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj połowę suchych składników oraz połowę mokrych, kiedy już dobrze połączą się z masą w mikserze dodaj resztę składników. Surowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tak przygotowane ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do około 3/4 ich wysokości. Moje papilotki były dość dużego rozmiaru i uzyskałam dokładnie 12 babeczek, polecam jednak użyć standardowych. Raz że ciasto jest wyjątkowo sycące i łatwiej zjeść jego mniejszą porcję, dwa mniejsze papilotki to więcej babeczek :). Pisząc o papilotkach nie mogę nie wspomnieć o tym, że bardzo rozczarowałam się tymi, których dziś użyłam. Papilotki te miały być na tyle sztywne żeby nie trzeba było używać formy na muffiny, niestety część z nich nie wytrzymała nacisku ciasta i po prostu niektóre babeczki się porozjeżdżały :(
Wracając do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Babeczki w czasie pieczenia ładnie rosną, ale nie tworzą "górki" no i ten rodzaj ciasta ma tendencje do lekkiego zapadania się po wyjęciu z piekarnika. Upieczone babeczki umieść na kratce do wystudzenia. Muszą być zupełnie zimne przed nałożeniem kremu, inaczej krem po prostu z nich spłynie.
W czasie kiedy babeczki stygną można przygotować krem.
Składniki na kawowo - cynamonowy krem:
- 120g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300g* cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- pasta sporządzona z 2 łyżeczek kawy ropuszczalnej, 1 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki wrzątku
Aby przygotować krem masło należy umieścić w misie miksera i ucierać aż powstanie puszysta masa, następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz cukier. Radzę zwolnić obroty miksera i dodawać cukier w dwóch porcjach, inaczej cała kuchnia będzie wymagała generanlych porządków, później mleko i zwiększyć obroty miksera. W międzyczasie przygotuj pastę, tzn wsyp kawę, cynamon do naczynia dodaj wrzątek i dobrze rozcieraj łyżeczką aby pozbyć się grudek. Gotową pastę dodaj do kremu i nadal ucieraj żeby dobrze wymieszać. Tak przygotowany krem nałóż na wystudzone babeczki. Można po prostu rozsmarować nożem i wtedy kremu z podanych proporcji powinno wystarczyć do ozdoby wszystkich babeczek. Jeżeli jednak krem przełożysz do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką nie wystarczy go do nałożenie na wszystkie babeczki. Wtedy należy podwoić ilość składników. Smacznego :)
Przy okazji publikacji tego przepisu chciałam serdecznie podziękować autorce bloga Z pamiętnika młodej kucharki za zaproszenie do zabawy Liebster Award.
Reguły tej zabawy polegają na wybraniu 11 fajnych blogów i zadaniu ich autorom 11 śmiesznych/poważnych/kulinarnych/personalnych ... inaczej mówiąc dowolnych pytań. Nie wolno oczywiście zapomnieć o udzieleniu odpowiedzi na zadane nam pytania. Szczęśliwych nominowanych trzeba poinformować :)
Oto odpowiedzi na zadane mi pytania:
- Dlaczego gotujesz, pieczesz, interesujesz się gastronomią? Sama nie wiem, odkąd pamiętam lubiłam przygotowywać jedzenie zwłaszcza słodkości.
- Makaron z jakim sosem smakował Ci najbardziej? Grzybowym.
- Co czujesz, gdy wchodzisz do sklepu z artykułami kuchennymi? Radość
- Jak wygląda kuchnia Twoich marzeń? Duża, przestronna, z wielką spiżarnią i stołem przy którym każdy znajdzie swoje miejsce.
- Za jakim smakiem z dzieciństwa tęsknisz? Nie wiem.
- Co pijesz najchętniej? Kawę.
- Twoja ulubiona książka kucharska? Lubię wszystkie.
- Czego brakuje Ci w Polsce, jeżeli chodzi o artykuły spożywcze lub sprzęt kuchenny?Już dawno nie byłam, nie wiem.
- Twój kulinarny idol? Jest ich wielu.
- Zapach, który sprawia, że burczy Ci w brzuchu? Wstyd przyznać, ale właściwie każdy ;)
- Ile najwięcej pączków jesteś w stanie zjeść w Tłusty Czwartek?To właściwie jest jedyny dzień kiedy jem pączki i nigdy ich nie liczyłam.
Moje pytania:
- Twoje ulubione, leniwe śniadanie to ...
- Czy lubisz kuchenne fartuszki ?
- Czy płaczesz przy krojeniu cebuli ?
- Gdzie najchętniej spędziłabyś/byś święta?
- Twój ulubiony serial to ?
- Jeżeli makaron to zawsze ... ?
- Książka Twojego dzieciństwa to ?
- Jakie roślinki najchętniej hodujesz ?
- Czy lubisz spacery na wolnym powietrzu?
- Jesteś rannym ptaszkiem czy sową ?
- Czy Twoi najbliżsi czują się ofiarami czy beneficjentami Twojej kulinarnej pasji ?
- http://www.amuamu.eu/
- http://bykawo.blogspot.ie/
- http://chilitonka.wordpress.com/
- http://kuchniaalicji.blogspot.ie/
- http://www.malacukierenka.pl/
- http://yummy-lifestyle.blogspot.ie/
- http://slodkiebajki.blox.pl/html
- http://awyrlwyd.blogspot.ie/
- http://kulinarnespotkania.blogspot.ie/
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://kucharnia.blogspot.ie/
Miłej zabawy :)
Wydrukuj przepis