Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą
Wczoraj wieczorem naszła nas ochota na coś słodkiego, miały być ciasteczka, ewentualnie muffinki, ale powstało zupełnie co innego;)
Jak zawsze kiedy spontanicznie tworzę słodki wypiek z tego co jest pod ręką - wychodzi przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Wyczerpały mi się baterie w wadze, więc odmierzałam wszystko na szklanki z wyjątkiem masła, które poprostu przecięłam na pół i nie miałam problemu z gramaturą;)
Polecam, napewno Każdy z Was ma te składniki w domu lub podobne, można kombinować;)
Składniki na formę do tarty:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Jak zawsze kiedy spontanicznie tworzę słodki wypiek z tego co jest pod ręką - wychodzi przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Wyczerpały mi się baterie w wadze, więc odmierzałam wszystko na szklanki z wyjątkiem masła, które poprostu przecięłam na pół i nie miałam problemu z gramaturą;)
Polecam, napewno Każdy z Was ma te składniki w domu lub podobne, można kombinować;)
Składniki na formę do tarty:
- 100 g masła - zimnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów owsianych (można dać płatki owsiane)
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliwoego
- szczypta soli
- truskawki - dałam mrożone
- 50 g czekolady - dałam 3 bombi czekoladowe synka
- 2 łyżki migdałów
Przygotowanie:
- z masła, mąki, otrębów, migdałów, cukru, jogurtu, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i szczypty soli zagnieść ciasto
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- ciasto wyłożyć do formy na samo dno - nie wykładałam nim brzegów, miało powstać płaskie kruche ciasto i powstało
- poukładać, lekko dociskając truskawki
- posypać ciasto pokruszoną czekoladą i migdałami
- piec w 180 stopniach około 25-30 minut
Smacznego;)