Ciasto na opak cukiniowe z gruszkami
Cukinia to temat rzeka. Ciasto bardzo proste. Chyba innych się nie podejmuję, bo lubię proste receptury, które dodatkowo znoszą modyfikacje (dodałam mniej cukru i trochę kawy). Jeśli dodacie trochę kakao i przyprawę do piernika ciasto będzie ciemniejsze, bardziej murzynkowe. Można dorzucać orzechy albo suszone owoce. Nadaje się również do przełożenia dżemem (np. morelowym) i oblania polewą czekoladową.
Składniki:
(na podstawie tego przepisu)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 1,5 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
- 2-4 gruszki, brzoskwinie lub jabłka
Tortownicę albo keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć plastry gruszek (mogą być ze skórką, będą ładnie wyglądały). Dodałam dwie, ale jeśli lubicie dużą ilość owoców w cieście dodajcie więcej. Ja lubię, więc następnym razem podwoję ilość. Resztę składników wymieszać, wyłożyć na gruszki (w środku zrobić płaski dołek - większa szansa, że upiecze się płaskie) i piec przez ok. 40 minut (w przypadku termoobiegu) albo przez 50-60 minut (w przypadku zwykłego pieczenia). Gdy ciasto chwilę przestygnie, wyłożyć odwortnie na talerz. Podawać posypane cukrem pudrem i np. kleksem bitej śmietany.