Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.
. Połączenie banana z kakaową masą jak dla mnie smakuje idealnie. Rolada nie wymaga specjalnych umiejętności, a ponadto nie trzeba jej piec, co dla wielu z Was jest niewątpliwą zaletą. Polecam na szare dni.
Dzisiaj zapraszam na proste, ale bardzo smakowite ciasto z suszonymi figami i skórką z cytryny. To namiastka lata zimą - suszone owoce przecież całkiem dobrze zastępują świeże. W efekcie otrzymujemy pyszne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy. Albo, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepłe, dobrze jest podać je z lodami.
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościc u mnie w kuchni. Zrobiłam raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Pyszny, wilgotny murzynek z dodatkiem wiśni i wiórków kokosowych. Jak dla mnie - idealny ! Na pewno będę często sięgać po ten przepis, bo dla tego smaku warto. Polecam - nie tylko czekoholikom.
Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!
Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię. Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami.
Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!
Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.
Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.
Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!
A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-)
Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam!
Rabarbar świetnie sprawdza się przy naprawdę wielu deserach, bo jego kwaskowate nuty świetnie równoważą monotonną słodycz cukru. Tym razem postawiłam na łatwe ciasto na bazie maślanki z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Klasyk.