Ciasto z rabarbarem i budyniem
Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;)
Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24 cm
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. cukru pudru
70 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
oraz:
500 g rabarbaru
2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
3 szkl. mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła
Piekarnik nagrzać do 170°C. Składniki ciasta zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Nie trzeba go obierać, chyba, że ma bardzo grubą skórkę. Ugotować budyń z torebki dodając cukier, masło i wanilię. Lekko przestudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy i ułożyć go na jej dnie. Na ciasto wyłożyć równomiernie cały rabarbar. Zalać wszystko budyniem (ciepłym) i na górze ułożyć drugi rozwałkowany okrąg ciasta. Jak jest trochę za duży - nic nie szkodzi. Po prostu trzeba boki trochę zagiąć dopasowując do formy. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.