Ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sklepach już szparagi, młode ziemniaki i rabarbar! To był mój pierwszy pęczek w tym roku. „Poszedł” na kompot (ach, te przedszkolne wspomnienia!) i ciasto (naturalnie!).
Rabarbar świetnie sprawdza się przy naprawdę wielu deserach, bo jego kwaskowate nuty świetnie równoważą monotonną słodycz cukru.
Tym razem postawiłam na łatwe ciasto na bazie maślanki z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Klasyk.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki- rabarbar - 4 łodygi
- mąka pszenna - 2 szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
- cukier - 1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
- olej - 1/4 szklanki
- maślanka - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do kruszonki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Rabarbar obierz z włókien, pokrój w ok. 1,5 cm kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczką) i sodą, dodawaj na zmianę z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką (łyżką), niezbyt długo.
3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż rabarbar.
Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.