Po kilku nieudanych próbach nareszcie upiekłam swój prawdziwy chleb na zakwasie.Był a raczej jest pyszny i jestem bardzo z tego zadowolona mięciutki, pulchniutki z ziarnami i chrupiącą skórką mniam polecam
Ten chleb to zdecydowanie mój faworyt. Dzięki długiemu wyrastaniu na małej ilości drożdży, ma on wspaniałe dziury w miąższu, które sprawiają, że wygląda niesamowicie. Do tego chrupiąca skórka, którą możemy uzyskać przez pieczenie w żeliwnym garnku.
Chleby na jogurcie i z użyciem mleka mają to do siebie, że po upieczeniu są delikatne w smaku i miękkie. (...) Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł. Nawet po kilku dniach jest on wciąż miękki i delikatny.
Lista ulubionych chlebów się zmienia, ponieważ im więcej piekę, tym coraz smaczniejsze wychodzą. I właśnie na miano najlepszego do tej pory chleba na zakwasie jaki udało mi się upiec, zasługuje dzisiejszy chleb żytni na zakwasie.
Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba.
Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka.. Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny.
Wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis.
Domowy chlebek wyszedł wyśmienity z sprężystym środkiem i chrupiącą skórką taki jak lubię - choć mój nie miał tak dużo dziurek jak oryginał ... ale i tak był pyszny polecam
Dawno nie było nic śniadaniowego, ogólnie ostatnio jest mnie jakby mniej... Ale kiedy znalazłam ten przepis, było oczywiste, że czeka nas pyszne śniadanie.
Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste.