Włoski chlebek na zakwasie
Domowy chlebek wyszedł wyśmienity z sprężystym środkiem i chrupiącą skórką taki jak lubię - choć mój nie miał tak dużo dziurek jak oryginał ... ale i tak był pyszny polecam
oryginał- 24 g starter płynny lub gęsty
- 120 g wody
- 171 g mąki chlebowej dałam pełnoziarnistej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin.
ciasto właściwe
- 315 g zakwasu
- 342 g wody
- 428 g mąki pełnoziarnistej
- 5-6 g świeżych drożdży
- 12 g soli morskiej
- 1/2 szklanki otrębów
Wszystkie składniki połączyć początkowo dodać 280 g wody ( resztę damy później ), ciasto wyrabiać ok 12 minut . Następnie dodajemy resztę wody czyli 62 g ale dodając ją stopniowo - ciasto zrobi się luźniejsze wyrabianie całości powinno zająć ok 15-18 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło na ok 3 godzinki w połowie czasu odgazować i przełożyć do foremki i zostawić jeszcze 1-2 godziny by wyrosło.
Piec w 240 C 10 minut, a następnie zmniejszyć 230 C i piec jeszcze 20 minut, na spód wstawić blachę z połową szklanką wody.
Wystudzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis