Włoski chlebek na zakwasie

Zdjęcie - Włoski chlebek na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowy chlebek wyszedł wyśmienity z sprężystym środkiem i chrupiącą skórką taki jak lubię - choć mój nie miał tak dużo dziurek jak oryginał ... ale i tak był pyszny polecam

oryginał
  • 24 g starter płynny lub gęsty
  • 120 g wody
  • 171 g mąki chlebowej dałam pełnoziarnistej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin.

ciasto właściwe

  • 315 g zakwasu
  • 342 g wody 
  • 428 g mąki pełnoziarnistej 
  • 5-6 g świeżych drożdży
  • 12 g soli morskiej 
  • 1/2 szklanki otrębów 

Wszystkie składniki połączyć początkowo dodać 280 g wody ( resztę damy później ), ciasto wyrabiać ok 12 minut . Następnie dodajemy resztę wody czyli 62 g ale dodając ją stopniowo - ciasto zrobi się luźniejsze wyrabianie całości powinno zająć ok 15-18 minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło na ok 3 godzinki w połowie czasu odgazować i przełożyć do foremki i zostawić jeszcze 1-2 godziny by wyrosło.
Piec w 240 C  10 minut, a następnie zmniejszyć 230 C i piec jeszcze 20 minut, na spód wstawić blachę  z połową szklanką wody.
Wystudzić na kratce. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Włoski chlebek na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Włoski chlebek na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy