Chleb orkiszowy z kminkiem pieczony w żeliwnym garnku
Ten chleb to zdecydowanie mój faworyt. Dzięki długiemu wyrastaniu na małej ilości drożdży, ma on wspaniałe dziury w miąższu, które sprawiają, że wygląda niesamowicie. Do tego chrupiąca skórka, którą możemy uzyskać przez pieczenie w żeliwnym garnku. Żeby was przekonać, mogę powiedzieć, że cała moja rodzina jednogłośnie stwierdziła, że to najlepszy chleb jaki dotychczas upiekłam:)
Dodałam do niego kminku, przyprawy, która wzbudza skrajne emocje. Można ją albo kochać, albo jej nie znosić. Ja należę do pierwszej grupy, więc byłam w siódmym niebie!
Chleb do wyrośnięcia umieszczamy na mocno oprószonej mąką szmatce, aby się nie przykleił (jak na zdjęciu poniżej)
Chleb orkiszowy z kminkiem pieczony w żeliwnym garnku
- 500 g + 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 2,5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki kminku
- ok. 450 ml ciepłej wody
- Wymieszaj mąkę (500 g) z drożdżami, solą i kminkiem. Dodaj ciepłą wodę i pomieszaj łyżką tak, aby powstała gęsta, kleista masa.
- Owiń miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 24 godziny.
- Po upływie tego czasu, odwiń miskę, przemieszaj ciasto rękami (powinno być klejące) i dodawaj partiami 250 g mąki. Zagniataj, aż ciasto pochłonie całą mąkę i będzie miało jednolitą, nie klejącą się do rąk, ale luźną konsystencję.
- Uformuj bochenek i połóż na dużej, obsypanej mocno mąką materiałowej szmatce (należy mocno ją obsypać, aby ciasto z żadnej strony się do niej nie przykleiło. Owinięte w szmatkę ciasto połóż na deseczce lub wsadź do miski. Przykryj od góry rogami szmatki.
- Rozgrzej piekarnik do 60 stopni i wyłącz. Wsadź ciasto i daj mu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Po upływie godziny przestaw ciasto do innego ciepłego miejsca (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika).
- Przygotuj garnek żeliwny, odkręć od niego elementy plastikowe i wsadź go do piekarnika razem z przykrywką. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem w środku. Rozgrzewaj przez co najmniej pół godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie garnek (używając materiałowych rękawic) i otwórz pokrywkę. Odwiń ciasto ze szmatki i delikatnie zsuń do gorącego, żeliwnego garnka. Przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika.
- Piecz przez ok. 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik ale zostaw w nim chleb na następne 30 minut.
- Wyjmij chleb, przełóż na deseczkę i daj mu ostygnąć.