Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny
            
                    Witam Was w tym Nowym 2013 Roku chlebem i życzę
Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.
Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Składniki na keksówkę:
Przygotowanie:
Smacznego;)
                
                
                Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.
Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Składniki na keksówkę:
- 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
 - 200 ml wody
 - 100 g mąki orkiszowej razowej
 - 300 g mąki orkiszowej typ 700
 - 1 łyżeczka soli morskiej
 - 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
 - przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
 - formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godzin
 - wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
 - wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia
 
Smacznego;)