Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny

Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny
Witam Was w tym Nowym 2013 Roku chlebem i życzę

Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.

Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na keksówkę:

  • 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
  • 200 ml wody
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
  • przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godzin
  • wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
  • wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)


Kategorie przepisów