Chleb orkiszowo-razowy - Noworoczny
Witam Was w tym Nowym 2013 Roku chlebem i życzę
Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.
Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Składniki na keksówkę:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.
Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Składniki na keksówkę:
- 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
- 200 ml wody
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 300 g mąki orkiszowej typ 700
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
- przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
- formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godzin
- wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
- wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia
Smacznego;)