Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami
Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba.
Składniki:150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito, 300 g mąki pszennej, 150 g maki orkiszowej, 250 ml wody, 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki soli, 5 g suchych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
Dodatkowo :1 rozmącone jajko, 1 łyżka mleka, Ziarna do posypania
Sposób wykonania:Jeżeli mamy drożdże świeże to należy z drożdży, wody i odrobiny cukru zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność.Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników.Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką.
Pozostawić do wyrastania na ok. 1 – 2 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki ( u mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika można chleb naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec najpierw 15 minut w temperaturze 230 stopni C potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.Po wyjęciu studzić na kratce.Smacznego :-)