Chleb na maślance z suszonymi pomidorami
Moja wariacja na temat chleba wg. Marty Gessler.
Wyszło całkiem smacznie, tylko oliwek nie widać, a i pomidorów trochę mało....
Chleb jest moją propozycją do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki na 1 duży bochenek :
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 125g mąki żytniej
- 125g mąki pszennej razowej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżki soli
- łyżeczka cukru
- paczuszka drożdży instant
- 125 ml mleka
- 1/4 szklanki Oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami
- garść posiekanych oliwek
- garść suszonych pomidorów
- ziarenka do posypania
- jajko do posmarowania
Mąkę przesiać. Dodać sól i cukier. Wlać wrzące słodkie mleko, podgrzaną maślankę, wymieszany olej, drożdże. Dodać pomidory i oliwki, wyrobić na tyle, żeby się połączyło. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu musimy ciasto jeszcze raz "poruszyć". Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce. Bochenek posmarować jajkiem, posypać ziarenkami. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni C. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.
Dla maszynistów: Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Potem .."
Smacznego :)