Chleb słonecznikowy - mieszany

Chleb słonecznikowy - mieszany

Zdjęcie - Chleb słonecznikowy - mieszany   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Po kilku nieudanych próbach nareszcie upiekłam swój prawdziwy chleb na zakwasie.Był a raczej jest pyszny i jestem bardzo z tego zadowolona mięciutki, pulchniutki z ziarnami i chrupiącą skórką mniam polecam


  • 100 g zakwasu aktywnego żytniego
  • 400 g ciepłej wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania papieru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

 

Do miski wlać aktywny zakwas oraz wodę - wymieszać. Na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz sezam - wystudzić. Następnie do wody z zakwasem dodajemy oliwę z oliwek, sól, ziarna oraz mąki i wyrobić ciasto najlepiej mikserem bo ciasto jest dość klejące i pozostawić do wyrośnięcia na ok 5-6 godzin do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto nie dosypując mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia - papier ten smarujemy oliwą i przekładamy ciasto - znowu zostawiamy do wyrośnięcia tym razem w formie. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość - piekarnik rozgrzewamy do temp 250 C i wkładamy nasz chlebek i spryskujemy wodą ,pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 180 C pieczemy ok 30 minut - po wyjęciu z piekarnika skórkę skrapiam delikatnie wodą aby niebyła zbyt twarda.


Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Chleb słonecznikowy - mieszany   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów