Porady kulinarne
-
Przyprawa do pierników - jaki skład?
W skład tej tajemnej mieszanki wchodzą: cynamon oczywiście (najstarsza przyprawa świata, używana podobno do namaszczania Arki Noego), ziele angielskie (które odkryto na Karaibach przez Krzysia Kolumba), goździki (kurcze,drzewo goździkowca dojrzewa 20 lat!sic!), kolendra (najpierw był to lek stosowany przez Hipokratesa), imbir (który uprawiany był początkowo wyłącznie w tropikach Azji).
-
Kutia - jakie składniki?
Kutia wigilijna składa się z: 1 szklanka suchego maku, 1,5 szklanki pszenicy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki miodu, 1 garstka rodzynek, 1 garstka orzechów laskowych, 1 garstka migdałów (płatki), 1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce
-
-
Smażenie na głębokim tłuszczu - jakie ma zalety?
Jedzenie smażone w głębokim tłuszczu nie absorbuje jego tak dużo, ponieważ czas obróbki jest znacznie krótszy.
-
Kiedy ciasto ucierane na pewno się uda?
Tajemnicą sukcesu przy sporządzaniu ciast ucieranych, jest temperatura pokojowa wszystkich składników i staranne ich ucieranie. Jeżeli będziemy się tego trzymać - ciasto musi się udać.
-
Jak wyluzować kurczaka ?
Kurczaka przecinamy wzdłuż mostka, wycinamy korpus, wyciągamy kostki z nóg i skrzydełek (od środka - tak, żeby nie rozciąć skóry).
-
Rosół - jak wzbogacić jego kolor?
Jeżeli rosół wydaje się zbyt blady, można dodać do niego szczyptę szafranu.