Cytrynowe spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami
Ależ mi się spodobał ten przepis. Dla mnie to taka kwintesencja lata, które chcę zatrzymać na dłużej. Bardzo lubimy krewetki. Zarówno ja jak i Tomek. Tak bardzo, że przepis nawet nie leżakował długo "w swojej kolejce". Poza tym kupiłam opłacalnie krewetki. Na co mieliśmy czekać? Nie będę się dłużej rozpisywać. Jest to danie, które trzeba spróbować (jeśli się lubi takie składniki). Co więcej! Tomek chciał dokładkę i żałował, że tak mało porcji przygotowałam!
Składniki: (2,5 porcji)
I co dalej?:
Makaron ugotuj al' dente. Kiedy będzie już gotowy przed odcedzaniem odlej pół szklanki wody z gotowania makronu. W tym samym czasie zamarynuj krewetki w ziołach, soli, pieprzu i 1 łyżce skórki z cytryny. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej drobno posiekany czosnek przez 30 sekund. Na patelnię dodaj pomidorki przekrojone na pół i resztę skórki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj krewetki i mieszaj zawartość patelni, aż krewetki nabiorą różowo- pomarańczowej barwy (pomiń w przypadku krewetek gotowanych). Po tym czasie podsmażaj jeszcze 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć z powrotem do garnka i wlej pół szklanki wody z gotowania. Zmniejsz ogień na najmniejszy. Dodaj liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie. Przykryj pokrywką i odczekaj 2 minuty. Po tym czasie do garnka wrzuć zawartość patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie i skrop sokiem z cytryny. Makaron rozłóż na talerze i posyp odrobiną parmezanu.
Składniki: (2,5 porcji)
- 250g spaghetti
- 26 sztuk obranych, surowych krewetek wielkości 31-40 mm *
- 10 pomidorków cherry
- 125g świeżego szpinaku
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 0,5 łyżeczki suszonego: tymianku, bazylii, oregano
- sól, pieprz
- parmezan
I co dalej?:
Makaron ugotuj al' dente. Kiedy będzie już gotowy przed odcedzaniem odlej pół szklanki wody z gotowania makronu. W tym samym czasie zamarynuj krewetki w ziołach, soli, pieprzu i 1 łyżce skórki z cytryny. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej drobno posiekany czosnek przez 30 sekund. Na patelnię dodaj pomidorki przekrojone na pół i resztę skórki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj krewetki i mieszaj zawartość patelni, aż krewetki nabiorą różowo- pomarańczowej barwy (pomiń w przypadku krewetek gotowanych). Po tym czasie podsmażaj jeszcze 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć z powrotem do garnka i wlej pół szklanki wody z gotowania. Zmniejsz ogień na najmniejszy. Dodaj liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie. Przykryj pokrywką i odczekaj 2 minuty. Po tym czasie do garnka wrzuć zawartość patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie i skrop sokiem z cytryny. Makaron rozłóż na talerze i posyp odrobiną parmezanu.