Gravlax - marynowany łosoś

Gravlax - marynowany łosoś

Gravlax znane także w innych kuchniach jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax) jest potrawą z surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i zielonym koperku. Wszelkie dodatki to już próby eksperymentów, niepowtarzalny, oryginalny smak zapewni użycie tylko tych 4 składników.
Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecza - rybacy szukali możliwości przechowania ryb i solonego łososia zakopywano w piasku - w wolnym tłumaczeniu gravlax to zakopany lub też pogrzebany łosoś.
Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gravlax: marynowany łosoś - Laura To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami. Można komponować różne kanapki wykorzystując każdy rodzaj pieczywa, również chrupkie oraz tosty. Jako dodatki wykorzystać: sałaty, jajko ugotowane na twardo, cebulę, sos musztardowy, śmietanę, majonez...
Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: - NIE KORZYSTAĆ Z MROŻONEJ RYBY!!!
- ryba powinna być bardzo świeża
- nie można przesadzić z ilością koperku
- nie stosować koperku pokrojonego tylko cały pęczek (pokrojony ciężko będzie usunąć)

Do przygotowania potrawy wykorzystuje się filet ze skórą. Można taki po prostu kupić w sklepie, można też przygotować samemu. Większość przepisów opisuje wykorzystanie jednego kilogramowego kawałka ryby. Ja kiedyś podpatrzyłam u Marthy Stewart wykorzystanie dwóch kawałków (dwa boki pozbawione kręgosłupa). Miałam zakupionego ponad 3-kilogramowego wypatroszonego łososia, którego najpierw oskrobałam a potem podzieliłam. Odkroiłam głowę, wycięłam płetwy i brzuszki. Część ryby pokroiłam w dzwonko, ponad kilogramowy kawałek przeznaczyłam na przygotowanie dzisiejszego dania. Aby wykroić filet należy nóż prowadzić wzdłuż i jak najbliżej kręgosłupa w kierunku ogona. Pęsetką usunąć ości.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg fileta z łososia ze skórą (u mnie dwa równe kawałki)
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarnach (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki morskiej gruboziarnistej soli
  • 4 łyżeczki cukru (u mnie brązowy)
  • kieliszek wódki lub innego dowolnego alkoholu (gin, żubrówka, whisky) - opcjonalnie
  • 1 duży lub 2 małe pęczki świeżego koperku

Koperek opłukać i dokładnie osuszyć. Pieprz rozgnieść (to nie powinien być mielony pieprz), wymieszać z cukrem i solą.
Przygotowane filety (osuszone, pozbawione ości) ułożyć skórą do dołu i równomiernie posypać mieszanką przypraw. Na jednym rozłożyć koperek, skropić alkoholem przykryć drugą częścią.
Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rybę owinąć folią spożywczą. Ułożyć w naczyniu (z ryby będzie wypływał płyn) i obciążyć ją. Ja wykorzystałam do tego duże prostokątne naczynie żaroodporne: na pokrywce ułożyłam rybę a na nią wypełnioną puszkami dolną część naczynia. Ponoć obciążanie nie jest konieczne.
Ryba powinna marynować się 48 do 72 godzin. Dwa razy dziennie dobrze jest ją obrócić i ręcznikiem papierowym osuszyć płyn, który zbierze się na dnie naczynia.
Przed podaniem usunąć koper i tępą stroną noża delikatnie zeskrobać przyprawy. I tyle. Potem kroić w cienkie plasterki i rozkoszować się. My na pierwszy raz przeprowadziliśmy konsumpcję bez dodatków aby cieszyć się smakiem ryby - był tylko opieczony w opiekaczu domowy chleb.
Zdjęcie - GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów