Bułeczki z kurkami
Co prawda dopiero pierwsza połowa sierpnia, ale ciekawa jestem jakim smakiem kojarzy Wam się koniec lata? Dla mnie przełom sierpnia i września to czas grzybobrania i moich ukochanych kurek.
Lubię wtedy leśne spacery w kasloszach, w poszukiwaniu dorodnych grzybów, które następnie suszę na zupę grzybową i wigilijny bigos. Najbardziej cieszą mnie jednak zebrane kurki, które często dodaję do jajecznicy, rozpoczynając tak dzień.
Do jajecznicy zazwyczaj podaję kromkę świeżego chleba bułkę i właśnie dlatego wymarzyłam sobie pieczywo z farszem kurkowym. Uznałam, że lepiej od chleba, sprawdzą się w tej roli puszyste bułeczki.
Miałam rację, z przepisu wyszło 6 bułeczek i wszystkie zniknęły podczas śniadania, jako dodatek do jajecznicy
Bułeczki z kurkami DrukujCzas przygotowania: 1 hour 30 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 1 hour 50 mins Porcje: 6 Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 50 g mleka w proszku
- 200-220 ml letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- łyżeczka soli
- Farsz kurkowy:
- 300 g kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- świeże liście rozmarynu
- łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie
- Przesianą mąkę łączymy z mlekiem w proszku i drożdżami.
- Dodajemy sól i mieszamy suche składniki
- Wodę gotujemy tak, aby była letnia, lecz nie gorąca.
- Powoli wlewamy letnią wodę do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 8 minut, aż osiągnie formę kuli.
- Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Przygotowujemy farsz kurkowi.
- Cebulę siekamy w kostkę. Kurki myjemy i suszymy.
- Na maśle smażymy kilka minut cebulkę (którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku), po 3 minutach dorzucamy kurki z ziołami i dusimy je kilka minut. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy.
- Do ostudzonego farszu dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
- Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 6 równych części.
- Każdą kulkę z ciasta spłaszczamy dłonią, a na środku kładziemy dwie łyżki farszu.
- Zawijamy boki ciast do środka i kładziemy bułeczkę na pergaminie ku dołowi (dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wyleci).
- Bułeczki przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
- Następnie smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8