Bułeczki z kurkami

Zdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co prawda dopiero pierwsza połowa sierpnia, ale ciekawa jestem jakim smakiem kojarzy Wam się koniec lata? Dla mnie przełom sierpnia i września to czas grzybobrania i moich ukochanych kurek.

Lubię wtedy leśne spacery w kasloszach, w poszukiwaniu dorodnych grzybów, które następnie suszę na zupę grzybową i wigilijny bigos. Najbardziej cieszą mnie jednak zebrane kurki, które często dodaję do jajecznicy, rozpoczynając tak dzień.

Do jajecznicy zazwyczaj podaję kromkę świeżego chleba bułkę i właśnie dlatego wymarzyłam sobie pieczywo z farszem kurkowym. Uznałam, że lepiej od chleba, sprawdzą się w tej roli puszyste bułeczki.

Miałam rację, z przepisu wyszło 6 bułeczek i wszystkie zniknęły podczas śniadania, jako dodatek do jajecznicy :)

Zdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z kurkami DrukujCzas przygotowania: 1 hour 30 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 1 hour 50 mins Porcje: 6 Składniki

  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 50 g mleka w proszku
  • 200-220 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • Farsz kurkowy:
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • świeże liście rozmarynu
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę łączymy z mlekiem w proszku i drożdżami.
  2. Dodajemy sól i mieszamy suche składniki
  3. Wodę gotujemy tak, aby była letnia, lecz nie gorąca.
  4. Powoli wlewamy letnią wodę do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 8 minut, aż osiągnie formę kuli.
  5. Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Przygotowujemy farsz kurkowi.
  7. Cebulę siekamy w kostkę. Kurki myjemy i suszymy.
  8. Na maśle smażymy kilka minut cebulkę (którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku), po 3 minutach dorzucamy kurki z ziołami i dusimy je kilka minut. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy.
  9. Do ostudzonego farszu dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
  10. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 6 równych części.
  11. Każdą kulkę z ciasta spłaszczamy dłonią, a na środku kładziemy dwie łyżki farszu.
  12. Zawijamy boki ciast do środka i kładziemy bułeczkę na pergaminie ku dołowi (dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wyleci).
  13. Bułeczki przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  14. Następnie smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy sezamem.
  15. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

2.2.8

 

 

Zdjęcie - Bułeczki z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb grzybowy na zakwasie

Chleb grzybowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb jesienny na zakwasie
2

Chleb jesienny na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
1

Pulpety w sosie grzybowo-papry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit