Porady kulinarne

  • Barszcz - jak zachować kolor?

    Dzięki dodatkowi cytryny barszcz nie straci swojego ślicznego koloru.

    Pochodzi z przepisu: Prosty barszczyk w 100% naturalny
  • Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek?

    Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Następnie zawijamy w szmatkę i całym zawiniątkiem „wałkujemy” po blacie – łupinki powinny same poodpadać z orzechów.

  • Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?

    Pieczenie:

    I- w prodiżu -  prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.

    II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).

    Pochodzi z przepisu: Bonda
  • Jak marynować śledzie?

    Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.

    Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.

    Pochodzi z przepisu: Śledzie po grecku
  • Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?

    Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.

    Pochodzi z przepisu: Grecka musaka
  • Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?

    Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

    Pochodzi z przepisu: Ciasto egzotyczne
  • Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?

    Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

    Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

    Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…

    Pochodzi z przepisu: Rosół
  • Marynowane śledzie - jaki smak marynaty?

    Powinna mieć dosyć ostry smak octu złagodzony cukrem.

    Pochodzi z przepisu: Śledzie marynowane
  • Orzechy laskowe - jak je uprażyć?

    Piekarnik rozgrzewamy  do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.

  • Jak dolewać wino do duszonego mięsa?

    Wino dolewam powoli - żeby, mięso się dusiło a nie gotowało jak w zupie. 

    Pochodzi z przepisu: Wołowina po burgundzku
  • Jak przefiltrować likier?

    Najlepiej zrobić to przez filtry od ekspresu do kawy tak, aby likier był klarowny.

    Pochodzi z przepisu: Likier brzoskwiniowy
  • Jak zrobić lśniącą polewę czekoladową?

    Żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)

    Pochodzi z przepisu: Błyszcząca polewa czekoladowa
  • Jak upiec idealne scones?

    Sconsy w teorii:
    - przed włożeniem sconsów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie
    - najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo. Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą
    - masło musi być zimne. Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa. W niektórych przepisach zamiast masła podaje się margarynę. Sconsy wtedy podobno lepiej trzymają kształt
    - obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką. Wtedy ciasto ładnie się odkleja.

    Pochodzi z przepisu: Bułeczki Scones
  • Jak mieszać ubite białka?

    „Fachowo” pianę miesza się następująco: delikatnie łyżką robimy okrążenie na około miski, a następnie przejeżdżamy łyżką przez środek miski. I znów na około i przez środek. I tak do skutku :)

    Pochodzi z przepisu: Czekoladowa Pavlova z gruszkami
  • Zakwas na barszcz - kiedy go zrobić?

    Zakwas na barszcz najlepiej przygotować ok. 7 dni przed Wigilią.

    Pochodzi z przepisu: Zakwas-barszcz
  • Jakie bułeczki formować?

    *supełki- ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek

    *ślimaczki - ciasto rozciągnąć na dł. 20 cm, zrobić ślimaczka

    *słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć i ponacinać brzegi

    *kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki i złączyć je razem.

    Pochodzi z przepisu: Fantazyjne bułeczki

Zobacz też