Porady kulinarne

  • Kapusta z grochem - jak przygotować groch?

    Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.

    Pochodzi z przepisu: Kapusta z grochem
  • Barszcz - kiedy traci swój kolor?

    Barszczu nie wolno gotować, ponieważ podczas gotowania traci kolor.

    Pochodzi z przepisu: Barszcz z suszonymi śliwkami
  • Postna kapusta wigilijna - jakie składniki?

    Nie podaję proporcji ilościowych składników zupełnie celowo - każdy wie, ile tejże kapusty chce przyrządzić, każdy też ma swoje preferencje smakowe. W mojej kapuście na przykład jest bardzo dużo suszonych śliwek.

    Składniki na kapustę wigilijną (postną): dobra kapusta kiszona, cebula, marchewka, śliwki suszone, grzyby suszone, olej, listek laurowy, nasiona kopru (nieobowiązkowe, ale naprawdę warto), sól, cukier, pieprz kolorowy. Podstawa to DOBRA kapusta.

  • Jak rozmrażać bigos?

    Zamrożony bigos wyjmujemy z zamrażarki dzień przed podaniem i wstawiamy do lodówki, aby się rozmroził. Podgrzewamy na małym ogniu, a od momentu zabulgotania dusimy jeszcze co najmniej kwadrans.

  • Nalewki - jakich alkoholi użyc?

    Poniżej sprawdzone połączenia alkoholowe:

    • 1 l ciemnego rumu + 200 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
    • 850 ml rumu + 150 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
    • 0,5 l spirytusu rozcieńczonego do 50%

    Pochodzi z przepisu: Nalewka Bożonarodzeniowa
  • Jak dodawać cukier do nalewki?

    Najważniejsze - należy go rozmieszać z alkoholem i dopiero tym zalać owoce. Można też rozpuścić cukier w niewielkiej ilości lekko podgrzanego rumu. Gdy mieszanka ostygnie, dodać resztę alkoholu.

    Pochodzi z przepisu: Nalewka Bożonarodzeniowa
  • Nalewka - dlaczego mętnieje?

    Nalewka robi się mętna od przekrojonych daktyli - najlepiej wkładać je w całości. Rodzynki też sprawiają , że nalewka mętnieje - można dodać ich mniej niż w przepisie (można również zastąpić je dużymi suszonymi żurawinami ).

    Pochodzi z przepisu: Nalewka Bożonarodzeniowa
  • Bezy- jak długo piec?

    Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Gdy się zrobić skorupka, to temperaturę od razu zmniejszyć do 60 - 50 stopni i suszyć bezy przez około 2-3 godziny. (Zależy czy chcemy mieć bezy ciągnące się w środku czy całkowicie suche).

  • Jak zrobić "marmoladę" z daktyli?

    Daktyle zalać szklanką wody. Jeśli "wypiją" całą wodę a nie będą jeszcze "papką", dolewać po odrobinie wody aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej konsystencji marmolady. Polecam mieszanie trzepaczką, która dodatkowo rozbija owoce.

  • Jak pasteryzować zapasy?

    Garnek wyłóż materiałową ściereczką, połóż na niej zakręcone słoiki i nalej wody do wysokości 3/4 słoika. Gotuj od momentu wrzenia przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiczki i ustaw do góry nogami, aż wystygną.

  • Jak długo kisić ogórki?

    Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków, to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.

    Pochodzi z przepisu: Ogórki kiszone
  • Kukurydza- jak oddzielić ziarna od trzonu kolby?

    Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi.

  • Jaki jest sposób na łagodny smak pora?

    Pokrojonego pora możemy sparzyć podobnie jak cebulę - ta operacja sprawi, że por będzie łagodniejszy i łatwiej trawiony. Pokrojonego pora przelewany wrzątkiem, odczekujemy 5 sekund po czym przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces parzenia, odcedzić i już.

    Pochodzi z przepisu: Jak sparzyć pora?
  • Papryka - jak obrać skórkę?

    Paprykę umyć, osuszyć, opalić palnikiem albo nad gazem, aż powstaną pęcherze i skórka zrobi się czarna, włożyć do woreczka i poczekać aż papryka wystygnie. Po wystygnięciu można ściągać skórkę.

    Pochodzi z przepisu: Jak obrać paprykę ze skórki?
  • Pomidor - jak obrać go ze skórki?

    Pomidora naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, po 15 sekundach wyjąć pomidora i przełożyć do zimnej wody - teraz skórka będzie łatwo odchodziła.

    Pochodzi z przepisu: Jak obrać pomidora ze skórki?
  • Jak kroić mango?

    Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.

    Pochodzi z przepisu: Melonowa notka!

Zobacz też