Porady kulinarne
-
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki.
Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
-
Kiedy zrywać zielone orzechy?
We Włoszech zrywa się orzechy przed św. Janem czyli 24 czerwca, ale w naszym klimacie można to robić do 15 lipca, a nawet trochę dłużej w zależności od pogody.
-
Jak zrobić szybkie ogórki konserwowe?
Aby zjeść ogórki konserwowe w kilka godzin po przygotowaniu należy z mniejszych częsci ogórków poodcinać końcówki i po uzupełnieniu garnka glinianego wodą i przyprawami położyć na nich talerzyk, na nim słoik z wodą i docisnąć.
-
-
Tort naleśnikowy - gdzie go zrobić?
Tort naleśnikowy z pieczarkami najwygodniej zrobić w tortownicy - łatwiej będzie go pokroić na zgrabne kawałki.
-
Jak zrobić różowe roladki z kurczaka?
Do przygotowania mięsa z kurczaka należy użyć czerwonego wina.
-
Minestrone - jakie składniki?
Zasada jest w gruncie rzeczy jedna – dużo warzyw, najlepiej sezonowych. Do tego można dodać ziemniaki, makaron, ryż lub nawet przetrzeć warzywa na sicie.
-
Jak zrobić niskokaloryczny deser z mango?
Żeby uczynić deser lżejszym należy użyć jogurtu naturalnego, bo mango jest dość kaloryczne (ale jeśli chcecie, można oczywiście użyć bitej śmietany).
-
Jak przygotować keksówkę do wypieku?
Keksówkę do wypieku chlebka truskawkowego smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
-
Masa serowa - czym ją zagęścić?
Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta.
-
Co zrobić ze starym chlebem?
Nie wyrzucam kromek chleba, kroję je w kostkę i rumienię na patelni, potem w pojemnik i grzanaki do zupy są jak znalazł.
-
Co zrobić z papilotkami przed pieczeniem?
Jeśli przekładacie ciasto do papilotek, posmarujcie je najpierw od środka odrobiną oleju (najlepiej pędzelkiem) - dzięki temu papilotki będą bardzo łatwo schodzić z upieczonych muffinek.
-
Risotto- jaka konsystencja?
Gotowe risotto powinno mieć kremową konsystencję, ryż powinien być zwarty i jednocześnie miękki.
-
Grill - jakich owoców użyć?
Brzoskwinie grillowane w sosie balsamicznym z rozmarynem to pomysł na owocowy dodatek z wytrawną nutą. Tak przygotowane brzoskwinie nie dość, że naprawę ślicznie wyglądają, zyskują głębię smaku dzięki dodatkowi aromatycznego octu balsamicznego i rozmarynu. Świetnie sprawdzają się jako ciepły dodatek do grillowanej porcji mięsa albo w sałatce (polecam zestawić je z lekko pikantną rukolą).
-
Jaki uprażyć sezam?
Wysyp sezam na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe. Po wyprażeniu sezam nabiera charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.
-
Zielona herbata - jak długo ją parzyć?
O parzeniu zielonej herbaty napisano już całe rozprawy naukowe. Kilka kwestii wartych jest jednak podsumowania. Zieloną herbatę powinniśmy parzyć w niższej niż czarną temperaturze - od 60 do 90 st. Po zagotowaniu najlepiej jest więc odczekać przynajmniej 3-4 minut, choć, jeśli jesteśmy w posiadaniu wysokiej jakości herbaty bądź próbujemy jej nowych gatunków, o temperaturę parzenia zapytajmy sprzedawcę.
Zasada dotycząca zaś czasu parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Parząc herbatę przez maksymalnie 3 minuty, sprawimy, że teina nie zdąży związać się z garbnikami, a napój będzie miał właściwości pobudzające. Natomiast przez dłuższe parzenie, do 8 minut, uzyskamy herbatę relaksującą…