Mikołajkowy groch czekoladowy

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię :) Malutkie piernikowe kuleczki na jeden kęs, w sam raz do popołudniowej kawy... Tak, koniecznie! I to od razu z podwójnej porcji!

Ciasteczka robiło się bezproblemowo i przyjemnie, a ich aromat wypełnił cały dom. Po upieczeniu ciastka były miękkie, później stwardniały i wg przepisu, zamknięte w puszce, po kilku dniach miały zmięknąć. Nic z tego. Moje same z siebie nic a nic nie chciały zmięknąć. Prawdopodobnie dlatego, że posypałam je cukrem pudrem, a nie polałam lukrem. Gdyby był lukier, kuleczki pewnie „wzięłyby” od niego wilgoć. Musiałam więc zastosować stary, sprawdzony przepis na mięknięcie pierniczków, czyli włożenie do puszki kawałków obranych jabłek. Podziałało :) Po kilku kolejnych dniach pierniczki zrobiły się znów miękkie i pyszne :) Jeśli macie na nie ochotę – to ostatnie chwile, by je upiec :)

Zdjęcie - Mikołajkowy groch czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MIKOŁAJKOWY GROCH CZEKOLADOWY
150g mąki,
50g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej),
2 łyżki kakao,
60g brązowego cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników,
50g miękkiego masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki mleka,
szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za suche – dodać więcej mleka. Dłońmi formować kuleczki i kłaść je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez 20 minut (ja piekłam w ok. 180 przez 15 minut). Świeżo wyjęte z pieca ciasteczka są miękkie – twardnieją, gdy stygną.
Wystudzone pierniczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przechowywać w puszce.
Jeśli po kilku dniach pierniczki nie zmiękną, włożyć do puszki kawałki obranych jabłek.

Zdjęcie - Mikołajkowy groch czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem
2

Piernikowe ciastko z płynnym w…

Dzi Dzi
karmelowy

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z mięsa mielonego
2

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami
1

Smażony ser z sosem tatarskim…

food² food²
Food Square

Młode ziemniaczki z kiełbasą i koperkiem
2

Młode ziemniaczki z kiełbasą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu