Porady kulinarne
-
Zakwas pszenny - jakie składniki?
Zakwas otrzymujemy z połączenia jedynie mąki i wody. Wybieramy mąkę pszenną razową, typ 2000.
-
Zakwas - gdzie go trzymać ?
Zimą można postawić słoik z zakwasem w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca, to można wykorzystać piekarnik. W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło.
Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.
-
Bakłażan - jak go smażyć?
Bakłażan niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry).
-
Bakłażan - jak usunąć goryczkę?
Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny (ja zostawiam nawet na całą godzinę), potem osuszyć ręcznikiem cały sok, który dość obficie się wytworzy.
-
Awokado - jak wyciągnąc pestkę?
Bierzemy awokado, przecinamy je na pół, gdy poczujemy, że nóż zetknął się z pestką - obkręcamy je.
-
-
Sernik - co powoduje, że owoce nie opadają?
Obtoczone w mące porzeczki nie spadną na dno tortownicy.
-
Co wzmocni ostry smak potrawy z chilli?
Jeżeli chcemy mieć bardziej ostry smak potrawy z dodatkiem papryczki chilli można dodać pestki chilli.
-
Orzeszki piniowe - czym je zastapić?
Orzeszki piniowe można zastąpić orzechami laskowymi, a także pestkami słonecznika.
-
Jakie są zalety pieczenia chleba w maszynie?
Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt. Chleb z maszyny w smaku jest naprawdę pyszny (jego przykładem może być klasyczny, biały chleb francuski. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a dodatek ziół prowansalskich nadaje mu ciekawego smaku).
-
Jaki chleb powoduje uczucie "napełnienia"?
Oprócz właściwości zdrowotnych, chleb żytni uważany jest także za sprzymierzeńca odchudzania. Naukowcy (zapewne amerykańscy) udowodnili, że wynika to z faktu, że jego struktura sprawia iż po jego konsumpcji występuje poczucie „napełnienia”.
-
Jaki jest najprostszy chleb?
To chleb domowy - aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.
-
Jaki jest sposób na miękką pitę?
Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde.
-
Czekoladowa trufla - jak ją zrobić ?
W garnuszku wymieszać skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita dodać mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.
-
Pierogi - jak je przygotować i formować ?
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) - dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.
-
Chleb z ziarnami - kiedy nie wyrośnie?
Przy dodaniu do chleba za dużej ilości ziaren, chleb może nie wyrosnąć tak jak powinien.