Porady kulinarne
-
Jak zrobić "marmoladę" z daktyli?
Daktyle zalać szklanką wody. Jeśli "wypiją" całą wodę a nie będą jeszcze "papką", dolewać po odrobinie wody aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej konsystencji marmolady. Polecam mieszanie trzepaczką, która dodatkowo rozbija owoce.
-
Jak pasteryzować zapasy?
Garnek wyłóż materiałową ściereczką, połóż na niej zakręcone słoiki i nalej wody do wysokości 3/4 słoika. Gotuj od momentu wrzenia przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiczki i ustaw do góry nogami, aż wystygną.
-
Jak długo kisić ogórki?
Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków, to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.
-
Kukurydza- jak oddzielić ziarna od trzonu kolby?
Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi.
-
Jaki jest sposób na łagodny smak pora?
Pokrojonego pora możemy sparzyć podobnie jak cebulę - ta operacja sprawi, że por będzie łagodniejszy i łatwiej trawiony. Pokrojonego pora przelewany wrzątkiem, odczekujemy 5 sekund po czym przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces parzenia, odcedzić i już.
-
Papryka - jak obrać skórkę?
Paprykę umyć, osuszyć, opalić palnikiem albo nad gazem, aż powstaną pęcherze i skórka zrobi się czarna, włożyć do woreczka i poczekać aż papryka wystygnie. Po wystygnięciu można ściągać skórkę.
-
Pomidor - jak obrać go ze skórki?
Pomidora naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, po 15 sekundach wyjąć pomidora i przełożyć do zimnej wody - teraz skórka będzie łatwo odchodziła.
-
Jak kroić mango?
Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.
-
Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?
Kilka rad odnośnie gotowania fasoli, aby zmniejszyć działanie wzdymające:
- fasolę namoczyć na noc
- wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
- pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
- potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
- solimy do smaku na koniec.
-
Co zrobić, aby upiec idealne babeczki ?
- jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową
- szklankę z odmierzonym mlekiem (o zawartości tłuszczu 3,2%) wkładam na chwilę do garnuszka z wrzątkiem, aby było letnie (nie ciepłe)
- najlepsza mąka do babeczek to tortowa, koniecznie przesiana
- najlepiej sprawdził się zwykły, biały cukier
- naturalny ekstrakt waniliowy daje najlepsze efekty smakowe. -
-
Ciasto pierogowe na maślance - jakie składniki?
Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki, maślanka (do 1/2 litra), szczypta soli.
-
-
Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek?
Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Następnie zawijamy w szmatkę i całym zawiniątkiem „wałkujemy” po blacie – łupinki powinny same poodpadać z orzechów.
-
Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?
Pieczenie:
I- w prodiżu - prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.
II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).
-
Jak marynować śledzie?
Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.
Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.