Lembas - chlebek elficki

Zdjęcie - Lembas - chlebek elficki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lembas, czyli chlebek elficki. Przeznaczony do zaspkajania głodu w trudach długich podróży. Dostępny już nie tylko w świecie wykreowanym przez Tolkiena :)
Jest niezwykle bogaty w smaku. Znajdziecie w nim czekoladę i moc bakalii: orzechy włoskie i laskowe, migdały, wiórki kokosowe, suszone morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko idealnie ze sobą współgra. Bogactwo składników sprawia, że ciasto jest nie tylko przesmaczne, ale również bardzo syte i pożywne. Nawiązując do książek - zdecydowanie sprawdzi się jako przekąska przed dłuższą podróżą, a spakowane do plecaka zaspokoją głód podczas dłuższej wyprawy. Co więcej, chlebek bardzo długo zachowuje świeżość - ostatki jadłam jeszcze trzeciego dnia po upieczeniu, a ciasto nadal było wilgotne. Kolejny dowód, że sprawdzi się na wyjazd. Może w podróż do Mordoru się nie zapędzajmy, ale na piknik czy wędrówki po górskich szlakach będzie jak znalazł :)

Zdjęcie - Lembas - chlebek elficki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: przepis pochodzi z magazynu KUKBUK
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść moreli
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych

Jajka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ciągle mieszając, dodać roztopione i przestudzone masło, a kolejno serek homogenizowany. Mąkę wymieszać w proszkiem do pieczenia i sodą, po czym wszystko wsypać do masy jajecznej i wymieszać mikserem - najpierw wsypać połowę sypkich składników i wymieszać, później resztę - wymieszać. Na koniec dodać do ciasta bakalie: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladę (posiekaną), morele oraz orzechy włoskie. Wmieszać je w ciasto dużą łopatką/łyżką. Ciasto przełożyć do średniej wielkości foremki keksowej, wyrównać z wierzchu i posypać orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut - ja piekłam w 160 stopniach przy termoobiegu przez 65 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu.
* Jeśli chcemy aby ciasto było 'na wynos' polecam wmieszać płatki migdałowe i orzechy laskowe do ciasta - wysypane z wierzchu wyglądają efektownie, ale łatwo odpadają od ciasta.

Zdjęcie - Lembas - chlebek elficki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS Postaram się aby i w tym roku pierwszy przepis na blogu był swoistym motywem przewodnim. Rok 2012 należał do ciastek, niech 2013 będzie poświęcony inspiracjom filmowym (i książkowym).

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciastka dyniowe

Owsiane ciastka dyniowe

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Gofry bananowe

Gofry bananowe

Beti Beti
kruche babeczki

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kotlety drobiowe po parysku
1

Kotlety drobiowe po parysku

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne