Sernik "Ambasador"

Sernik "Ambasador"

Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie.

Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki  (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)

 

Zdjęcie - Sernik "Ambasador" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa :

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 białek

 

Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażarki.

Zamrożone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną zetrzeć na tarce na dno blachy o wymiarach 35x25 cm.

Składniki masy serowej zmiksować* i wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1,10 - 1,30 godz.


 *jeżeli chcecie, żeby masa była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.

 

Zdjęcie - Sernik "Ambasador" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów