Sernik "Ambasador"
Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie.
Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)
Składniki :
szklanka = 250 ml
ciasto :
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa :
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 białek
Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
Zamrożone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną zetrzeć na tarce na dno blachy o wymiarach 35x25 cm.
Składniki masy serowej zmiksować* i wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1,10 - 1,30 godz.
*jeżeli chcecie, żeby masa była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.