Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Tradycyjne indyjskie lassi przyrządza się z jogurtu, wody i przypraw. Bardziej popularna stała sie jednak słodka wersja, z dodatkiem owoców i przypraw korzennych. Oczywiście wybór owocu zależy tak naprawdę od nas i naszej fantazji
Z czarnuszką można wyczyniać rożne cuda, a że do nas akurat tego dnia wybierało się kilku miłych gości, postanowiłam przetestować na nich pikantne ciasteczka. Testy wypadły pomyślnie.
OLEJ KOKOSOWY. Jest to olej o stałej konsystencji, niemal idealnie przypominającej smalec zwierzęcy. Wystarczy go stopić i odpowiednio doprawić, i już można cieszyć się prawdziwym wspomnieniem z dzieciństwa ;) Pomysł znalazłam u niezawodnej Olgi Smile, ale stuningowałam go trochę na swoje kopyto. Wyszedł IDEALNY.
Mam słabość do faszerowania. Faszerowałam już bakłażany, cukinie, ciasto francuskie i tortille. Lepiłam pierogi, zwijałam spring-rollsy, nadziewałam naleśniki. Jak to się więc stało, że dopiero teraz przeżyłam pierwszą przygodę z faszerowaniem papryki?
Sałatka z arbuza i sera to nie nowość. Można do niej użyć rozmaitych gatunków sera i różnych ziół. Jest świetna na upały, kiedy piekarnik stoi zapomniany, a podniebienie najbardziej tęskni za świeżymi owocami. Niestety, sałatka nie nadaje się na wynos. Należy ją przyrządzić i zjeść, nie grymasić, nie chować na później.
Saag aloo, czy też aloo saag to nic innego, jak smażone ziemniaki ze szpinakiem. Brzmi banalnie? No cóż, gdyby życie składało się wyłącznie z takich banałów, jak to danie... byłoby całkiem ekstatyczne :)
Jedno z moich ostatnich, ukochanych odkryć to soczewica. Jest sycąca, przepyszna i doskonale zastępuje mięso - zarówno konsystencją, jak i gęstym smakiem - w daniach, których dawniej bez mięsa sobie nie mogłam wyobrazić... W połączeniu z równie "mięsnym" bakłażanem sprawdza się wyśmienicie jako farsz do lazanii.
Jakiś czas temu odkryłam w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej przepis na rosyjską zupę. Nosiła intrygującą nazwę szczi, a jej podstawą była właśnie kiszona kapusta. Postanowiłam sprawdzić, czy nadal nie lubię kapuśniaku i wiecie co? W tym wydaniu mogę go jeść codziennie :)
Czy nudzą Was czasami kanapki z serem? Oto pomysł na urozmaicenie śniadania (...). Ta egzotyczna pasta z marchewki jest nie tylko zdrowa, smaczna i wegetariańska, ale także ma piękny optymistyczny kolor :) W oryginale na liście składników występuje harissa, niestety nie mam jej w domu, więc zastąpiłam ją sosem chili
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Szukałam pomysłu na danie z kalafiora... szukałam i szukałam... i w końcu sama wymyśliłam. Co nieco podejrzałam, resztę sobie dopowiedziałam, wyszło pysznie. Z przymrużeniem oka nazwałam swój wynalazek "kalafiorem carbonara", bo dobór składników rzeczywiście sprawia, że smak przypomina słynną włoską pastę. Którą zresztą uwielbiam.