Trufle pomarańczowe
Nareszcie dotarłam do mojego rodzinnego domu więc mogę zaczynać przygotowania do Bożego Narodzenia. Na słodki początek jakże intensywnych przygotowań do Świąt proponuję trufelki pomarańczowe. Kompozycja smaków gorzkiej czekolady i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy idealnie wpasowuje się w panujący obecnie klimat przedświątecznej zawieruchy. Aromatyczne, orzeźwiające, mocno czekoladowe praliny są idealne jako bożonarodzeniowy słodycz. Są również świetnym pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent dla kogoś bliskiego. Eleganckie, efektowne, małe – w sam raz na jeden kęs, życioumilacze. Serdecznie polecam na nadchodzące Święta, ale również na co dzień.
Kandyzowana skórka pomarańczy:
- skórką obrana z jednej dokładnie umytej pomarańczy, pozbawiona albedo, posiekana w 2 mm paseczki
- 50 g cukru
- 50 ml wody
Trufle pomarańczowe (ok 30 sztuk):
- 200 g czekolady gorzkiej min 60%
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- skórka kandyzowana z jednej pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- kakao
Kandyzowana skórka pomarańczy Skórkę umieszczam w rondelku, zalewam wrzątkiem, gotuję na średnim płomieniu ok 15 min. Sparzoną skórkę odcedzam na sicie. W tym samym rondelku umieszczam cukier i wodę, doprowadzam do wrzenia, dodaję sparzoną skórkę, gotuję na małym płomieniu ok 15-20 min, pilnując aby nie przypalić całości. Gotową kandyzowaną skórkę, odcedzam na sicie (pozostały po kandyzowaniu aromatyczny syrop idealnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy), siekam w drobną kosteczkę.
Trufle Czekoladę łamię na małe kawałki, umieszczam w misce, dodaję masło. W rondelku, na małym płomieniu podgrzewam kremówkę, kiedy tylko zaczyna wrzeć natychmiast zdejmuję garnek z kuchenki. Gorącą kremówkę wlewam do miski z czekoladą i masłem, mieszam do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Następnie dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczy i likier pomarańczowy, dokładnie mieszam. Gotową masę truflową wstawiam do lodówki na 4-6 h. Po tym czasie wyjmuję masę z lodówki, przy pomocy małej łyżeczki do lodów lub dwóch łyżeczek do herbaty formuję trufle (aby ułatwić sobie formowanie, przed każdym nabraniem masy maczam łyżeczki w gorącej wodzie). Uformowane trufle przekładam na talerz, wkładam do lodówki na ok 1-2 h. Na koniec schłodzone trufle obtaczam w kakao. Gotowe trufle przechowuję w lodówce.
Smacznego