Porady kulinarne
-
Jak rozdrobnić bakalie?
W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego nożyczek - postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam.
-
-
O czym należy pamiętać marynując łososia?
Marynując łososia należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- nie można korzystać z mrozonej ryby !!!
- ryba powinna być bardzo świeża,
- nie można przesadzić z ilością koperku,
- nie stosować koperku pokrojonego tylko cały pęczek (pokrojony ciężko będzie usunąć). -
Ciasto - jak wałkować klejące się ciasto?
Warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
-
Jaki kolor mają surowe krewetki?
Surowe krewetki są szare. Po kilku minutach gotowania/ smażenia robią się takie różowo-pomarańczowe, które przeważnie można znaleźć w sklepie jako gotowane.
-
Jak uzyskać złoty kolor zalewy do słoików?
Zalewa uzyskuje ładny, żłoty kolor dzieki dodatkowi kurkumy.
-
Dziczyzna - co zrobić, aby lepiej smakowała?
Dziczyzna podobno lepiej smakuje gdy wcześniej spędzi kilka dni w zamrażarce.
-
Co likwiduje w soku goryczkę aronii?
Przemrożenie lub dodanie do soku z aronii liści wiśni likwiduje goryczkę.
-
Risotto - jaki ryż użyć?
Ważne jest, by przygotować je z odpowiedniego gatunku ryżu o okrągłych ziarnach - Arborio.
-
Co zrobić, aby z bułki nie wypłynął farsz?
Zawijamy boki ciasta do środka i kładziemy bułkę na pergaminie ku dołowi dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wypleci.
-
Jak zmniejszyć kaloryczność ciasta?
Można to zrobić zamieniając jogurt grecki na zwykły, a masło na olej. Można też zrezygnować z lukru, bądź zmniejszyć jego ilość. Oprószone tylko odrobiną cukru pudru będzie równie pyszne.
-
Jak zrobić owocową wodę?
Wystarczy pokroić ulubione owoce na kawałki - u mnie arbuz, limonka i maliny i wrzucić do szklanki. Zalać schłodzoną wodą gazowaną albo jaką lubicie, dodać kilka kostek lodu, listek świeżej mięty.
-
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki.
Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
-
Kiedy zrywać zielone orzechy?
We Włoszech zrywa się orzechy przed św. Janem czyli 24 czerwca, ale w naszym klimacie można to robić do 15 lipca, a nawet trochę dłużej w zależności od pogody.
-
Jak zrobić szybkie ogórki konserwowe?
Aby zjeść ogórki konserwowe w kilka godzin po przygotowaniu należy z mniejszych częsci ogórków poodcinać końcówki i po uzupełnieniu garnka glinianego wodą i przyprawami położyć na nich talerzyk, na nim słoik z wodą i docisnąć.
-