Porady kulinarne
-
Kutia - jakie składniki?
Kutia wigilijna składa się z: 1 szklanka suchego maku, 1,5 szklanki pszenicy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki miodu, 1 garstka rodzynek, 1 garstka orzechów laskowych, 1 garstka migdałów (płatki), 1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce
-
-
Smażenie na głębokim tłuszczu - jakie ma zalety?
Jedzenie smażone w głębokim tłuszczu nie absorbuje jego tak dużo, ponieważ czas obróbki jest znacznie krótszy.
-
Kiedy ciasto ucierane na pewno się uda?
Tajemnicą sukcesu przy sporządzaniu ciast ucieranych, jest temperatura pokojowa wszystkich składników i staranne ich ucieranie. Jeżeli będziemy się tego trzymać - ciasto musi się udać.
-
Jak wyluzować kurczaka ?
Kurczaka przecinamy wzdłuż mostka, wycinamy korpus, wyciągamy kostki z nóg i skrzydełek (od środka - tak, żeby nie rozciąć skóry).
-
Rosół - jak wzbogacić jego kolor?
Jeżeli rosół wydaje się zbyt blady, można dodać do niego szczyptę szafranu.