Pudding czekoladowo-ryżowy
W mojej małej szafce kuchennej, w której zmuszona jestem trzymać wszystkie “suche” produkty, najwięcej miejsca aktualnie zajmują ryże ;) Ryż basmati, ryż brązowy, ryż do sushi, dwa rodzaje ryżu do risotto, no i tajski ryż kleisty. Każdy z nich ma inny smak i inną konsystencję. Każdy inne przeznaczenie i nie ma opcji, żeby jeden zastąpić innym ;)
Tajski ryż kleisty jest doskonały do deserów. Dziś zamieszczam przepis na czekoladowy pudding, w którym wykorzystałam właśnie ten ryż. Przepis znalazłam w „Złotej Księdze Czekolady”.
Taki pudding może być pysznym zwieńczeniem obiadu albo po prostu ciepłą przekąską na osłodę życia ;) Polecam.
PUDDING CZEKOLADOWO-RYŻOWY
(na 6 porcji)
200g krótkoziarnistego ryżu,
100g cukru,
1 litr mleka,
250g gorzkiej czekolady,
szczypta mielonego cynamonu
W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding rozdzielić na porcje. Każdą posypać resztą startej czekolady.
Podawać na ciepło.