Majonez domowy

Domowy majonez ma jedną podstawową zaletę, ma taką zaletę jak wszystkie dania przygotowane własnoręcznie - wiesz co w nim jest. Wiesz co użyjesz do zakwaszenia, wiesz z jakiego tłuszczu skorzystasz, cukier dodasz lub darujesz go sobie, no i nie musisz gotowego produktu konserwować aby mógł stać na półce sklepowej kilka miesięcy. Nie musisz, bo kiedy będzie Ci potrzebny zrobisz go sam/sama w kilka minut we własnej kuchni.
Dla chętnych ciekawostek związanych z majonezem polecam całkiem fajny wpis na Wikipedii. To co mnie bardzo zadziwiło, to fakt, że w Polsce majonez do sprzedaży wszedł dopiero w roku 1959 (... był to Majonez Kielecki).
W poszukiwaniu przepisów na majonez sięgnęłam do swoich kilku książek.
W Kucharce Litewskiej jest jedynie przepis na Sos francuski (provençal) do zimnych potraw. "Rozetrzeć dwa surowe żółtka z dwiema łyżeczkami przesianego drobno cukru i tyleż francuskiej lub innej jakiej gotowej musztardy. Do tej masy wlewać sznureczkiem (rozcierając bezustannie) 20 deka dobrej prowanckiej oliwy, a skoro sos zgęstnieje, posolić, wlać tyle dobrego octu lub cytryny i bulionu, aby był niekwaśny i zawiesisty. Wymieszać mocno, a będzie gotowy. Zawadzka proponuje jako dodatki to takiego sosu kapary i pikle." Disslowa w Jak gotować przedstawia już kilka przepisów na majonezy. We wstępie rozdziału o sosach pisze: " "Jest kilka sposobów wykonywania majonezów. Do ryb ubijać można oliwę w równej części z rosołem rybim, dodając listek żelatyny. Bić, aż spieni się, jak białka z jaj, włożyć wtedy po jednym kilka żółtek, dodać sok cytrynowy do smaku i ubijać dalej w chłodnym miejscu, aż zgęstnieje. Do sałat można robić majonez gotowany, jest trochę oszczędniejszy. Dla osób, które nie znoszą oliwy, ucierać można majonez z deserowego masła lub dodawać masło i oliwę. Można gotowane żółtka zmieszać z surowym masłem, ale wówczas należy wziąć więcej żółtek." Możliwości komponowania składników i dodatków smakowych jest bardzo wiele. Przy robieniu majonezu należy pamiętać jedynie o trzech rzeczach: składniki muszą mieć temperaturę pokojową, olej należy (zwłaszcza na początku) wlewać powoli i należy naprawdę bardzo szybko ucierać. Jeśli je spełnimy, nie ma możliwości aby nasz majonez nie udał się.
Zdjęcie - MAJONEZ DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowy majonez - Laura SKŁADNIKI:
  • 1 żółtko*
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • sok wyciśnięty z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • wrzątek (opcjonalnie)
Żółtko rozetrzeć z musztardą, solą i sokiem z cytryny. Masę stale ucierać robotem i cieniutką strużką ( na początku dosłownie po kilka kropel) wlewać olej. Masa powinna zgęstnieć i dopiero wtedy można dodawać kolejną porcję oleju.
Jeśli majonez jest bardzo gęsty, na koniec można dodać (ciągle ucierając) trochę wrzątku. * Jeśli do potrawy wykorzystuję surowe jajko, skorupkę przed rozbiciem zawsze traktuję płynem do mycia naczyń, a potem polewam wrzątkiem. ---------------------------------------------- Jeśli w czasie przygotowania masa się zważy nie należy jej wyrzucać. Trzeba przygotować składniki na zrobienie nowego majonezu. Ponownie rozetrzeć żółtko z musztardą, solą i sokiem z cytryny i ciągle ucierając dodawać w pierwszej kolejności niewielkimi porcjami zważoną masę a dopiero potem olej.


Przepisy z tych kategorii

Majonez domowej roboty
4

Majonez domowej roboty

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście