Makaron pappardelle z karczochami
Makaron z dodatkiem warzyw to jedno z moich ulubionych dań obiadowych .
Przeróżne rodzaje makaronów, sezonowe warzywa zapewniają bogactwo połączeń smakowych , każdy może znaleźć coś dla siebie . Dzieki temu makaron nie jest daniem nudnym.....
Pappardelle to prawdziwie włoski makaron jajeczny w kształcie płaskich , szerokich , długich wstążek . Najczęściej podawany jest zimową porą z ciężkimi mięsno-pomidorowymi sosami, gulaszem, smietaną na dużym talerzu lub w głębokiej misce, obficie posypane parmezanem. Najsmaczniejszy jest ten przyrządzony w domu i choć przygotowanie go nie jest skomplikowane to jednak nie należy do szybkich i lekkich zajęć ......czasem jednak warto spróbować i poczuć tę różnicę. Z pewnością dużym ułatwieniem jest wykorzystanie maszynki do wałkowania ciasta, które powinno być bardzo cienkie. Póki co korzystam z oryginalnego, choć gotowego makaronu, a zamiast typowego
sosu dodaję tym razem świeże, pyszne i zdrowe karczochy, bo to właśnie pełnia sezonu.
O tej porze roku są najsmaczniejsze i tak cudownie, zachęcająco wyglądają...
Jeśli nie dysponujemy świeżym warzywem/ w naszym kraju nie jest jeszcze popularne/ ,
można wykorzystać mrożone lub konserwowe /to już inny smak i uwaga: dobrej jakości, bo można się mocno zrazić do tego pysznego warzywa-doświadczyłam to ostatnio będąc w kraju/.
Jak obrać karczochy?.../zobacz/
Aby warzywo nie ściemniało i zachowało ładny wygląd należy po obraniu umieścić je w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego lub potrzeć je bezpośrednio połówką cyrtyny. Składniki:/ 2 porcje/
- 200 g makaronu pappadrelle
- 2 karszochy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 zabek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka lub koper do dekoracji
Wykonanie: -Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ząbek czosnku / można go pozostawić lub usunąć pod koniec smażenia/. -Karczochy obrać , pokroić w paski, wrzucić na patelnię /dodać równiez pokrojone cieniutko łodyżki/ i podsmażyć. -Wlać odrobinę wody i dusić do miękkości/ karczochy powinny jednak zachować jedrność,ponieważ są smaczniejsze/. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Makaron ugotować al dente. -Przecedzić i połączyć z warzywami, dodać 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu. -Starannie wymieszać i przełożyć na talerze. Najbardziej lubię proste zestawienie składników, dzięki czemu można wydobyć
prawdziwą głębię ich smaku.
W tym daniu zdecydowanie czuje się makaron i karczochy.........w całej swej okazałości,
a dodatkowe przyprawy /oprócz soli i pieprzu/ są zbyteczne.