Kruche babeczki nadziewane budyniem

Zdjęcie - Kruche babeczki nadziewane budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis na kruche babeczki nadziewane budyniem znalazłam w książeczce dla dzieci "Słodki rok Kuby i Buby. 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości" autorstwa Grzegorza Ksandepke i Gabrieli Niedzielskiej. W w/w książeczce pojawiły się one pod nazwą śmietankowe babeczki, ja nadałam im jednak inną nazwę aby sprecyzować z jakim ciastem mamy do czynienia i na co można napotkać się w ich wnętrzu. Babeczki były PRZEPYSZNE ! Byłam zachwycona rezultatem. W składk ciasta wchodzą tylko cztery składniki a my mieliśmy prawdziwą ucztę. Kruche maślane ciasto z miękkim, kremowym, waniliowym wnętrzem. Pychota. Wszystkich, którzy przymierzają się do ich wykonania chciałam ostrzec że ciasto na etapie surowym jest ekstremalnie klejące, nie pomaga nawet schładzanie. Ciasto przykleja się do rąk, blatów, desek, wałka ... właściwe wszystkiego z czym ma kontakt. Wstawiając je do piekarnika myślałam już, że nic z tego nie będzie. Ale ... udało się i efekt był zachwycający Polecam bardzo cierpliwym amatorom kruchych wypieków.
Zdjęcie - Kruche babeczki nadziewane budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 babeczek:
  • 250g* mąki
  • 250g* masła
  • 90g* cukru pudru
  • 3 żółtka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
Oryginalny przepis w tym miejscu podaje 1i1/2 kubka mąki, 1 kostka masła (moja miała 250g), więcej niż połowę kubka cukru pudru)
Przygotowanie babeczek zacznij od ugotowania jednego opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Aby na wierzchu zimnego budyniu nie utworzył się kożuch przykryj go folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni. Odstaw.
Mąkę, masło, cukier i żółtka umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie tę przeraźliwie klejącą masę przełożyłam na folię spożywczą, zawinęłam i wstawiłam na półgodziny do zamrażalnika.
Przygotuj formę na muffiny. Piekarnik nagrzej do 180C.
Zimne ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyklej nim gniazda formy na muffiny. Miałam ambitny plan żeby ładnie ciasto rozwałkować i wyciąć kółeczka, ale za bardzo się kleiło więc, zgodnie z zaleceniami autorów przepisu, podzieliłam je z grubsza na mniejsze części i wyklejałam gniazda. Pamiętaj żeby zostawić część surowego ciasta do przykrycia nadzienia. Formę z wyklejonymi ciastem gniazdami wstaw na pół godziny do lodówki. Pozostałe ciasto również wstaw do lodówki. Po półgodzinie wyjmij babeczki i wypełnij je zimnym budyniem. Następnie zalep babeczki plasterkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Zdjęcie - Kruche babeczki nadziewane budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij upieczone babeczki i zostaw na kilka minut w formie w której się piekły. Następnie delikatnie przeciągnij nożem po brzegach babeczek, tak aby je trochę poluzować. Przyłóż tackę, lub prostokątny talerz na wierzch formy z gotowymi babeczkami i energicznym ruchem odwróć formę do góry nogami tak aby wszystkie babeczki znalazły się na tacy/talerzu. Babeczki można poodwracać i podawać oprószone cukrem pudrem. Mnie bardziej spodobały się w odwróconej postaci, na dodatek postanowiłam udekorować je lukrem i czekoladowym serduszkiem. Dla zainteresowanych przepis na lukier poniżej.
Lukier:
  • białko 2 jajek
  • 1-2 kubków cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie czekoladowe serduszka
Białka i cukier umieść w miseczce, i za pomocą łyżki mieszaj na początku delikatnie (żeby sobie zaoszczędzić sprzątania kuchni) później bardziej energicznie aby uzyskać gęsty płyn. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru. Za pomocą łyżki oblej wierzch każdej babeczki lukrem i udekoruj czekoladowym serduszkiem. Przed rozpoczęciem dekorowania upewnij się, że babeczki już są wystudzone. Zdjęcie - Kruche babeczki nadziewane budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki nadziewane budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem – przepis

Rogaliki drożdżowe z nadzienie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście