Kruche babeczki nadziewane budyniem
Przepis na kruche babeczki nadziewane budyniem znalazłam w książeczce dla dzieci "Słodki rok Kuby i Buby. 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości" autorstwa Grzegorza Ksandepke i Gabrieli Niedzielskiej. W w/w książeczce pojawiły się one pod nazwą śmietankowe babeczki, ja nadałam im jednak inną nazwę aby sprecyzować z jakim ciastem mamy do czynienia i na co można napotkać się w ich wnętrzu. Babeczki były PRZEPYSZNE ! Byłam zachwycona rezultatem. W składk ciasta wchodzą tylko cztery składniki a my mieliśmy prawdziwą ucztę. Kruche maślane ciasto z miękkim, kremowym, waniliowym wnętrzem. Pychota. Wszystkich, którzy przymierzają się do ich wykonania chciałam ostrzec że ciasto na etapie surowym jest ekstremalnie klejące, nie pomaga nawet schładzanie. Ciasto przykleja się do rąk, blatów, desek, wałka ... właściwe wszystkiego z czym ma kontakt. Wstawiając je do piekarnika myślałam już, że nic z tego nie będzie. Ale ... udało się i efekt był zachwycający Polecam bardzo cierpliwym amatorom kruchych wypieków.
Składniki na 12 babeczek:
Przygotowanie babeczek zacznij od ugotowania jednego opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Aby na wierzchu zimnego budyniu nie utworzył się kożuch przykryj go folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni. Odstaw.
Mąkę, masło, cukier i żółtka umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie tę przeraźliwie klejącą masę przełożyłam na folię spożywczą, zawinęłam i wstawiłam na półgodziny do zamrażalnika.
Przygotuj formę na muffiny. Piekarnik nagrzej do 180C.
Zimne ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyklej nim gniazda formy na muffiny. Miałam ambitny plan żeby ładnie ciasto rozwałkować i wyciąć kółeczka, ale za bardzo się kleiło więc, zgodnie z zaleceniami autorów przepisu, podzieliłam je z grubsza na mniejsze części i wyklejałam gniazda. Pamiętaj żeby zostawić część surowego ciasta do przykrycia nadzienia. Formę z wyklejonymi ciastem gniazdami wstaw na pół godziny do lodówki. Pozostałe ciasto również wstaw do lodówki. Po półgodzinie wyjmij babeczki i wypełnij je zimnym budyniem. Następnie zalep babeczki plasterkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij upieczone babeczki i zostaw na kilka minut w formie w której się piekły. Następnie delikatnie przeciągnij nożem po brzegach babeczek, tak aby je trochę poluzować. Przyłóż tackę, lub prostokątny talerz na wierzch formy z gotowymi babeczkami i energicznym ruchem odwróć formę do góry nogami tak aby wszystkie babeczki znalazły się na tacy/talerzu. Babeczki można poodwracać i podawać oprószone cukrem pudrem. Mnie bardziej spodobały się w odwróconej postaci, na dodatek postanowiłam udekorować je lukrem i czekoladowym serduszkiem. Dla zainteresowanych przepis na lukier poniżej.
Lukier:
Składniki na 12 babeczek:
- 250g* mąki
- 250g* masła
- 90g* cukru pudru
- 3 żółtka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
Przygotowanie babeczek zacznij od ugotowania jednego opakowania budyniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Aby na wierzchu zimnego budyniu nie utworzył się kożuch przykryj go folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni. Odstaw.
Mąkę, masło, cukier i żółtka umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie tę przeraźliwie klejącą masę przełożyłam na folię spożywczą, zawinęłam i wstawiłam na półgodziny do zamrażalnika.
Przygotuj formę na muffiny. Piekarnik nagrzej do 180C.
Zimne ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyklej nim gniazda formy na muffiny. Miałam ambitny plan żeby ładnie ciasto rozwałkować i wyciąć kółeczka, ale za bardzo się kleiło więc, zgodnie z zaleceniami autorów przepisu, podzieliłam je z grubsza na mniejsze części i wyklejałam gniazda. Pamiętaj żeby zostawić część surowego ciasta do przykrycia nadzienia. Formę z wyklejonymi ciastem gniazdami wstaw na pół godziny do lodówki. Pozostałe ciasto również wstaw do lodówki. Po półgodzinie wyjmij babeczki i wypełnij je zimnym budyniem. Następnie zalep babeczki plasterkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij upieczone babeczki i zostaw na kilka minut w formie w której się piekły. Następnie delikatnie przeciągnij nożem po brzegach babeczek, tak aby je trochę poluzować. Przyłóż tackę, lub prostokątny talerz na wierzch formy z gotowymi babeczkami i energicznym ruchem odwróć formę do góry nogami tak aby wszystkie babeczki znalazły się na tacy/talerzu. Babeczki można poodwracać i podawać oprószone cukrem pudrem. Mnie bardziej spodobały się w odwróconej postaci, na dodatek postanowiłam udekorować je lukrem i czekoladowym serduszkiem. Dla zainteresowanych przepis na lukier poniżej.
Lukier:
- białko 2 jajek
- 1-2 kubków cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie czekoladowe serduszka