Domowy rosół z kaczki

Domowy rosół z kaczki


Zdjęcie - Domowy rosół z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał nam całe wnętrze.
Najlepsza do tego jest kaczka półdzika o ciemnym mięsie. Trudno ją raczej dostać w sklepie, ale jak się ma kogoś znajomego na wsi warto jesienią, kiedy zazwyczaj wybija się je, zaopatrzyć się w kilka sztuk. Ja właśnie tak robię.”
Zdjęcie - Domowy rosół z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Domowy rosół z kaczki (przepis własny)
Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2kg
2 cebule
3 marchewki
1 por
2 pietruszki
pół selera
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu
szczypta suszonego lubczyku
natka pietruszki

Obierz warzywa. Opłucz i pokrój na dość duże kawałki (oprócz cebuli).
Umyj kaczkę i usuń starannie pozostałości piór. Podziel na cztery części. Włóż do garnka i wlej 3 litry zimnej wody. Postaw na niezbyt dużym ogniu. W miarę podgrzewania na powierzchni pojawią się szumowiny, które trzeba cierpliwie zebrać. Gdy to zrobisz dodaj pokrojone warzywa, jedną cebulę i wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień, wsyp 1 łyżkę soli i gotuj rosół bez przykrycia. Powinien ledwie „mrugać”. Od tego zależy smakowitość rosołu. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekrój drugą cebulę na pół i podpiecz na płonącej płytce gazowej. Brzegi cebuli powinny się lekko zwęglić. Dodaj do rosołu. Dopraw odpowiednią ilością soli, wrzuć natkę pietruszki i gotuj jeszcze pół godziny. Gotowy rosół przecedź przez gęste sitko. Wlej do czystego garnka. Podaj z domowym makaronem.
Jeżeli chcesz mieć chudy rosół poczekaj aż wystygnie a następnie wstaw do lodówki. Po kilku godzinach z łatwością zbierzesz tłuszcz.

Kategorie przepisów