Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwą z oliwek
Od kiedy po raz pierwszy wyhodowałam swój własny zakwas, po prostu uwielbiam dni, które poświęcam na stworzenie na nim ciasta. Po długim praktykowaniu w mojej lodówce zawsze czeka na mnie zakwas żytni i pszenny (z którym dopiero mam zamiar się bliżej zaprzyjaźnić). W każdym momencie mogę go wyciągnąć, dokarmić i pozostaje mi tylko czekać na odpowiedni moment, aby stworzyć najzdrowszy, bo bez zbędnych, sztucznych dodatków, bochenek.
Do dzisiejszego chleba dodałam dość sporą porcję otrębów żytnich. Ma przez to nietuzinkowy miąższ i nie mogę się od niego odkleić:) Ale to przecież samo zdrowie ( w odpowiednich ilościach)!
Świat wymyślił już tyle dodatków, jakie można położyć na chleb, a ja pod tym względem jestem trochę tradycjonalistką. Mimo, że lubię fikuśne kanapki (to mało powiedziane, uwielbiam!) największą radość sprawia mi jeszcze ciepły chleb zamoczony w mieszance oliwy z oliwek i kilku kropli octu balsamicznego. Mogłabym godzinami zamaczać po kawałku skórki w tej idealnej mieszance. Pewnie nawet nie zauważyłabym ile zjadłam kilogramów chleba.
Dzisiaj do samego bochenka dodałam też trochę oliwy, aby nabrał miękkości. Następnym razem muszę wypróbować jeszcze większą ilość, bo niezwykle mi zasmakował i całej mojej rodzinie.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwą z oliwek Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 14 godziny 45 minut Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 80 g aktywnego zakwasu żytniego
- 160 g mąki żytniej typ 720
- 150 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe
- 150 g mąki pszennej razowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 50 g otrębów pszennych
- 50 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na noc, w miseczce przykrytej materiałową szmatką.
- Po upływie tego czasu dodaj składniki na ciasto właściwe, całość wymieszaj łyżką, aby składniki stworzyły jednolitą masę i przenieś je do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 15 cm. Uklep ciasto ręką, wcześniej obsypując klejący wierzch otrębami.
- Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia przy kaloryferze na ok. 6 godzin (może być dłużej).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb przez ok. 45 minut.
- Daj bochenkowi wystygnąć.