Jabłka i suszone śliwki zapiekane pod ciastem filo

Jabłka i suszone śliwki zapiekane pod ciastem filo

Każdy, kto robił kiedyś jakąś potrawę z wykorzystaniem ciasta filo wie, jak łatwo się ono wysusza i kruszy. Jednak z naderwanego, pokruszonego ciasta filo również można zrobić smaczne rzeczy. Na przykład owoce zapiekane jak w „crumble” tyle, że zamiast kruszonki robimy chrupiącą, delikatną pierzynkę z filo :)

Zdjęcie - Jabłka i suszone śliwki zapiekane pod ciastem filo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
JABŁKA I SUSZONE ŚLIWKI ZAPIEKANE POD CIASTEM FILO
(na 4 porcje)
4 płaty ciasta filo,
4 jabłka, 20 suszonych śliwek,
100g cukru,
200ml calvadosu (zastąpiłam 150ml soku jabłkowego + 50ml wódki),
75g masła,
1 niepełna łyżka brązowego cukru,
½ łyżeczki cynamonu

Zrobić syrop: Połowę cukru rozpuścić w połowie calvadosu i 100ml wody. Zagotować. Dodać śliwki i odstawić na co najmniej 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić je na kawałki.
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać pozostały cukier, resztę calvadosu i cynamon. Wrzucić jabłka i dusić przez 7-8 minut, mieszając.
Pozostałe masło stopić, dodać brązowy cukier i posmarować nim płaty ciasta filo.
Żaroodporne miseczki napełnić jabłkami i odsączonymi z syropu śliwkami. Płaty filo lekko zgnieść w dłoniach i ułożyć na owocach. Można dodatkowo oprószyć je cynamonem.
Zapiekać w 170 stopniach przez ok. 10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Podawać na ciepło.


(pomysł podpatrzony w magazynie „Kuchnia” 3/2011)


Zdjęcie - Jabłka i suszone śliwki zapiekane pod ciastem filo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów