Prosty chleb pszenny
Zauważyłam, że wiele osób rozpoczynających domowy wypiek chleba, uparcie trzyma się jednego przepisu. Wiem, że aby nabrać pewności siebie, warto mieć wprawę z jednym przepisem, ale moim zdaniem najłatwiej się nauczyć i zrozumieć sztukę wypiekania chleba, próbując różnych możliwości i receptur. Niektórzy podchodzą sceptycznie do tych przepisów, gdzie ciasto trzeba wyrabiać, składać i formować. Ja jednak uważam, że są to drobne utrudnienia, które szybko można zrozumieć, a przynoszą o wiele lepsze efekty. Jakoś tak mam, że chleby formowane, wyrastające w koszyku i wielokrotnie składane w procesie wyrastania, smakują mi bardziej, niż te, które cały czas rosną w jednej formie.
Kształtowanie chleba jest możliwe także przy tych pieczonych jedynie na drożdżach. Aby ciasto się nie „rozlało” i nie popękało, najlepiej do tego wykorzystać wiklinowy koszyk. Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie teoretycznym.
Na szczęście są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem. W efekcie mamy prosty drożdżowy chleb o niezwykle chrupiącej skórce i o rustykalnym wyglądzie niczym chleb pieczony na zakwasie
Prosty chleb pszenny Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 4 minut Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 1 godzina 39 minut Porcje: 1 Składniki- 580 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 280 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- Mąkę przesiewamy z solą do misy. Dodajemy drożdże oraz cukier.
- Powoli wlewamy letnią wodę (o temperaturze ok. 35 stopni) i zaczynamy wyrabiać mikserem ciasto. W tym czasie lejemy powoli oliwę, aby połączyła się ze innymi składnikami. Ciasto wyrabiamy 8 minut. Po tym czasie osiągnie formę kuli.
- Koszyk do wyrastania chleba lub sitko wykładamy ściereczką, którą oprószamy mąką. Do środka przerzucamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. koło kaloryfera) na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, odwracając sitko lub koszyk dnem do góry. Ręce oprószamy mąką i kształtujemy ciasto, aby było okrągłe. Wierzch ciasta nacinamy „płytko” ostrym nożem np. na krzyż.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 35 minut.
- Studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.