Porady kulinarne

  • Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?

    Pieczenie:

    I- w prodiżu -  prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.

    II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).

    Pochodzi z przepisu: Bonda
  • Jak marynować śledzie?

    Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.

    Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.

    Pochodzi z przepisu: Śledzie po grecku
  • Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?

    Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.

    Pochodzi z przepisu: Grecka musaka
  • Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?

    Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

    Pochodzi z przepisu: Ciasto egzotyczne
  • Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?

    Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

    Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

    Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…

    Pochodzi z przepisu: Rosół
  • Marynowane śledzie - jaki smak marynaty?

    Powinna mieć dosyć ostry smak octu złagodzony cukrem.

    Pochodzi z przepisu: Śledzie marynowane
  • Orzechy laskowe - jak je uprażyć?

    Piekarnik rozgrzewamy  do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.

  • Jak dolewać wino do duszonego mięsa?

    Wino dolewam powoli - żeby, mięso się dusiło a nie gotowało jak w zupie. 

    Pochodzi z przepisu: Wołowina po burgundzku
  • Jak przefiltrować likier?

    Najlepiej zrobić to przez filtry od ekspresu do kawy tak, aby likier był klarowny.

    Pochodzi z przepisu: Likier brzoskwiniowy
  • Jak zrobić lśniącą polewę czekoladową?

    Żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)

    Pochodzi z przepisu: Błyszcząca polewa czekoladowa
  • Jak upiec idealne scones?

    Sconsy w teorii:
    - przed włożeniem sconsów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie
    - najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo. Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą
    - masło musi być zimne. Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa. W niektórych przepisach zamiast masła podaje się margarynę. Sconsy wtedy podobno lepiej trzymają kształt
    - obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką. Wtedy ciasto ładnie się odkleja.

    Pochodzi z przepisu: Bułeczki Scones
  • Jak mieszać ubite białka?

    „Fachowo” pianę miesza się następująco: delikatnie łyżką robimy okrążenie na około miski, a następnie przejeżdżamy łyżką przez środek miski. I znów na około i przez środek. I tak do skutku :)

    Pochodzi z przepisu: Czekoladowa Pavlova z gruszkami
  • Zakwas na barszcz - kiedy go zrobić?

    Zakwas na barszcz najlepiej przygotować ok. 7 dni przed Wigilią.

    Pochodzi z przepisu: Zakwas-barszcz
  • Jakie bułeczki formować?

    *supełki- ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek

    *ślimaczki - ciasto rozciągnąć na dł. 20 cm, zrobić ślimaczka

    *słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć i ponacinać brzegi

    *kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki i złączyć je razem.

    Pochodzi z przepisu: Fantazyjne bułeczki
  • Pączki - jak sprawdzić temperaturę smażenia?

    Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 180 st. C. Nie używam termometru , więc sama kiedyś miałam z tym problem i moje pączki wychodziły zbyt przyrumienione , dopiero pod koniec smażenia udawało mi się ustawić odpowiednią temperaturę , ale teraz już mam na to swoją metodę :-)

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucam malutką kulkę ciasta i jeśli opada ona na dno, i dość długo nie wypływa - temperatura jest zbyt niska, a jeśli wypływa od razu i szybko się rumieni - za wysoka. Najlepiej kiedy kulka wypływa w ciągu 3 sekund i dopiero po chwili zaczyna powoli się rumienić. A…

    Pochodzi z przepisu: Pączki
  • Przyprawa do pierników - jaki skład?

    W skład tej tajemnej mieszanki wchodzą: cynamon oczywiście (najstarsza przyprawa świata, używana podobno do namaszczania Arki Noego), ziele angielskie (które odkryto na Karaibach przez Krzysia Kolumba), goździki (kurcze,drzewo goździkowca dojrzewa 20 lat!sic!), kolendra (najpierw był to lek stosowany przez Hipokratesa), imbir (który uprawiany był początkowo wyłącznie w tropikach Azji).

    Pochodzi z przepisu: Piernik na miodzie pitnym

Zobacz też