Porady kulinarne
-
Jak zrobić "Tagliatelle" z cukinii?
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw tniemy na cieniutkie paseczki, tak powstałe „tagliatelle” z cukinii gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie.
-
Jak zrobić zielone smoothie?
Zasada jest prosta: miksujemy 80% owoców i 20% zielonych liści - dowolnych, ulubionych. Można używać salaty, kapusty, jarmużu, naci, ziół itp. - jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja :) Kiedy już liście nam zasmakują, można zmienić proporcje na 60/40.
-
Golonka - co robić podczas pieczenia ?
Podczas pieczenia należy pamiętać o obracaniu golonek i ewentualnym podlewaniu wodą.
-
Co zrobić z kasztanami przed pieczeniem?
Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż - nacina się je gdyż w przeciwnym razie mogą dość mocno zabrudzić nam piekarnik - po prostu wybuchną.
-
Omlet francuski - jakie składniki?
Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia.
-
Jak zrobić karmel?
Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
-
Brukselka - jak usunąć gorzki smak ?
Należy pamiętać żeby zawsze gotować ją w odkrytym naczyniu, dzięki temu wszystkie nieprzyjemne zapachy ulatniają się wraz z parą.
Dla poprawy jej smaku możemy dodać odrobinę cukru do wody, w której gotujemy brukselkę. Dodatkowe rezultaty można osiągnąć gotując ją w intensywnym bulionie. -
Jak zagnieść ciasto na pierogi?
Składniki na ciasto zagnieść tak, aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco mąki - zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki.
-
Jak przygotować buraki do pieczenia?
Wystarczy je dokładnie umyć, potem każdego buraka owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni od 45 do 60 minut w zależności od wielkości.
-
Pitschinger - co zrobić po jego przygotowaniu?
Gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł.
-
Z czego zrobić domowe pierścienie cukiernicze?
Pierścienie cukiernicze można zrobić z plastikowej butelki po wodzie.
-
Przetwory - o czym pamiętać?
Przygotowując przetwory trzeba dopilnować, by słoiki i zakrętki były wyparzone, ale również używane przez nas przyprawy i inne dodatki smakowe muszą być czyste, bowiem występują w nich formy przetrwalnikowe bakterii. Z tego właśnie powodu zalewy, w których umieszczamy dodatki, musimy gotować przed wlaniem ich do słoików przez ok. 10-15 minut.
-
Wrapsy - czego użyć jako nadzienia?
- wędlinę /grillowane/pieczone/gotowane mięso : kurczaka, indyka, wieprzowinę, wołowinę
- tuńczyka z puszki/jajko na twardo/wędzonego łososia/paluszki surimi/ grillowane krewetki
- marchewkę/paprykę/ogórka kiszonego/ogórka surowego/selera naciowego
- ulubioną sałatę np. rzymską, lodową, masłową, rukolę, roszponkę
- kiełki np. lucerny, rzodkiewki, brokuła
- papryczkę chilli/suszone pomidory/marynowane pieczarki/korniszony/oliwki/kapary/marynowaną paprykę
- ulubiony gęsty sos/pesto
-
Jak przygotować wrapsy?
Oto kilka sposobów:
- Sos - nie może być płynny, dlatego powinien być na bazie majonezu/serka śmietankowego/mascarpone/ketchupu lub pesto.
- Warzywa - najlepiej, aby były chrupkie i się nie rozpadały jak np. marchewka, papryka
- Dodatki z zalewy/oliwy - wszelkiego rodzaju dodatki typu suszone pomidory, oliwki, kapary należy przed włożeniem do torilii odsączyć.
-
Omlet - co zrobić aby był zwarty i nadawał się do faszerowania?
Jajka uciera się z mąką kukurydzianą, powoduje to, że omlet jest dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem np. z warzyw i makaronu.
-
Co zrobić, żeby kruszonka na cieście nie miekła?
Jeśli chcemy zachować jej chrupkość, lepiej przykryć ciasto ściereczką (kruszonka zamknięta w szczelnym pojemniku mięknie).