Ciasto makaronowe czyli pasta fresca all’uovo

Zdjęcie - Ciasto makaronowe czyli pasta fresca all’uovo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto makaronowe to rzecz raczej rzadko przygotowywana samodzielnie w domu, ze względu na łatwy dostęp gotowego ciasta w sklepach.
Można już kupić świeże płaty do lasagne, papardelle itp. Jednak czasem warto przygotować taki makaron w domu, poeksperymentować z nim i przygotować naprawdę niecodzienne potrawy. Ten smak jest nieporównywalny z ciastem kupnym.
W godzinę mamy naprawdę doskonały, domowy makaron!
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.

SKŁADNIKI:
400 gram mąki pszennej
4 jajka (o wadze ok.70 g)
1/2 łyżeczki soli

Mąkę wysyp na stół, zrób dołek i wbij jajka. Rozmieszaj widelcem i zacznij mieszać ciasto palcami do środka, tak by jajka nie wypłynęły z mąki.
Następnie dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut. Od czasu do czasu możesz ciastem uderzać w stół – ma być jednolite i elastyczne.
W razie konieczności możesz dosypać mąkę lub dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody. Wyrabiaj tak długo, aż będzie zwarte i gładkie.
Wyrobione ciasto owiń w folię spożywczą, odstaw w chłodne i suche miejsce na około 1 godzinę.
„Wypoczęte” ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne.
Stół lekko wysyp mąką i rozwałkuj ciasto na żądaną grubość. Na zwykły makaron to grubość ok 0.05-1.0 mm.
Makaron potnij wg przeznaczenia: papardelle paski ok.1,5-2cm, lasagne 20x14cm.

Zdjęcia z etapami krok po kroku możesz obejrzeć np. tutaj

SMACZNEGO :)

Źródło zdjęcia: internet

Przepisy z tych kategorii

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ciasto waniliowo - kakaowe z patelni - bez pieczenia!
1

Ciasto waniliowo - kakaowe z p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mini pizze

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka Spirale
1

Ciasteczka Spirale

Beti Beti
kruche babeczki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj