Ciasto makaronowe czyli pasta fresca all’uovo
Ciasto makaronowe to rzecz raczej rzadko przygotowywana samodzielnie w domu, ze względu na łatwy dostęp gotowego ciasta w sklepach.
Można już kupić świeże płaty do lasagne, papardelle itp. Jednak czasem warto przygotować taki makaron w domu, poeksperymentować z nim i przygotować naprawdę niecodzienne potrawy. Ten smak jest nieporównywalny z ciastem kupnym.
W godzinę mamy naprawdę doskonały, domowy makaron!
Włoska zasada przy przygotowaniu makaronu jajecznego: 1 jajko na każde 100 g mąki. Dodatek soli jest niezbędny by ciasto miało odpowiednią strukturę.
SKŁADNIKI:
400 gram mąki pszennej
4 jajka (o wadze ok.70 g)
1/2 łyżeczki soli
Mąkę wysyp na stół, zrób dołek i wbij jajka. Rozmieszaj widelcem i zacznij mieszać ciasto palcami do środka, tak by jajka nie wypłynęły z mąki.
Następnie dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut. Od czasu do czasu możesz ciastem uderzać w stół – ma być jednolite i elastyczne.
W razie konieczności możesz dosypać mąkę lub dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody. Wyrabiaj tak długo, aż będzie zwarte i gładkie.
Wyrobione ciasto owiń w folię spożywczą, odstaw w chłodne i suche miejsce na około 1 godzinę.
„Wypoczęte” ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne.
Stół lekko wysyp mąką i rozwałkuj ciasto na żądaną grubość. Na zwykły makaron to grubość ok 0.05-1.0 mm.
Makaron potnij wg przeznaczenia: papardelle paski ok.1,5-2cm, lasagne 20x14cm.
Zdjęcia z etapami krok po kroku możesz obejrzeć np. tutaj
SMACZNEGO
Źródło zdjęcia: internet