Cebulowa zupa-krem z serkiem
Pyszna zupa cebulowa, która – jak większość przygotowywanych przeze mnie zup-kremów – zawiera dodatek serka topionego, co czyni ją aksamitną i kremową w smaku. Dodatkowo wzbogaciłam ją nutą curry. Przepis podpatrzony u Pati :)
CEBULOWA ZUPA-KREM Z SERKIEM
(na 4-5 porcji)
4 średnie cebule,
2 średnie ziemniaki,
1 łodyga selera naciowego,
1 prostokątne opakowanie serka topionego,
5 szklanek bulionu warzywnego,
1-2 łyżki oleju,
1 czubata łyżka mąki,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz,
słodka lub ostra papryka w proszku groszek ptysiowy lub grzanki
Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć je na oleju. Gdy zmiękną, dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć. Bulion zagotować, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler, przełożyć cebulę i gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać curry i serek topiony. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną mieloną papryką oraz groszkiem ptysiowym lub grzankami.