Churros (cynamonowe)

Zdjęcie - Churros (cynamonowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To już ostatnie chwile karnawału. Rzutem na taśmę wstawiam przepis na 'churros', czyli takie hiszpańskie paluszki z ciasta parzonego smażone na głębokim tłuszczu. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze wykorzystuję olej po smażeniu pączków jeszcze do czegoś innego, bo zwyczajnie szkoda mi go ;-) No i wybór padł na churros właśnie. Inspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz, dodając jednak i zmieniając to i owo. To, co mi z tego wyszło było bardzo smaczne. Wprawdzie pierwszą partię trochę za krótko smażyłam i paluszki szybko zmiękły, ale już następne były pyszne i chrupiące.
P.S. Za każdym razem, kiedy wymawiam słowo 'churros' (czyt. czurros), mam ochotę przekręcić go na "szczuros", tylko trochę mało apetycznie to brzmi ;-))
Składniki:
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 duże jajka
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina olejku waniliowego

- olej do głębokiego smażenia

Wodę, cukier, sól, olej i cynamon zagotować w garnku. Zestawić z ognia, od razu wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Powinna uformować się błyszcząca kula. Gdy masa trochę przestygnie, wbić jajka, dodać olejek waniliowy i dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
W drugim garnku rozgrzać olej do temp. 190 st.C.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać 'churros' wprost na gorący olej (należy uważać, żeby się nie poparzyć). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odcedzać i wykładać na papierowe ręczniki do odsączenia.
Podawać posypane cukrem pudrem (my zjedliśmy bez posypywania ;-)
Uwagi:
Churros muszą naprawdę mocno się zarumienić (ale nie przypalić !). Będą wtedy chrupiące przez dosyć długi czas po usmażeniu. Zbyt krótko smażone szybko zrobią się miękkie i już nie będą takie smaczne.
Zdjęcie - Churros (cynamonowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Churros czekoladowe

Churros czekoladowe

Dzi Dzi
karmelowy

Churrosy
3

Churrosy

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
1

Śledzie z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Carpaccio z pieczonych buraków
3

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Rollsy z tortilli
3

Rollsy z tortilli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Labneh – domowy ser jogurtowy w oliwie
1

Labneh – domowy ser jogurtowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
1

Sałatka z melonem, szynką parm…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kabanosy w cieście francuskim
4

Kabanosy w cieście francuskim

Beti Beti
kruche babeczki

Precle z kurkumą

Precle z kurkumą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
1

Wytrawny wieniec drożdżowy z s…

food² food²
Food Square