Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Zdjęcie - Spaghetti bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczne spaghetti bolognese albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese. Danie, które kochają chyba wszystkie dzieci i do którego można przemycić trochę warzyw: marchewkę, paprykę czy seler naciowy. Według mnie najlepszy wychodzi z mieszanego mięsa wieprzowo -wołowego. Sama wołowina jest zbyt sucha, a sama wieprzowina zbyt tłusta, ale razem uzupełniają się doskonale. Sos bolognese pochodzi z rejonu Emilia Romagna we Włoszech i według tamtejszych receptur używało się do sosu również kiełbas i boczku. Jednak taka wersja dla mnie byłaby stanowczo za tłusta i zbyt kaloryczna.
Dla mnie to sos, który stanowi bazę i podstawę do różnego rodzaju urozmaicania go – dodawaniu czerwonego wina, warzyw, pieczarek itp.
Dzisiaj zatem moja wersja Spaghetti bolognese :)

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebulka
1 nieduży ząbek czosnku
2 marchewki
1 puszka pomidorów (400g)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka
olej do smażenia
1 op. makaronu spaghetti

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i marchew. Przesmaż razem przez minutę i dodaj mięso. Smaż cały czas mieszając.
Gdy mięso się zetnie dodaj pomidory w puszce. Duś mięso z pomidorami na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Po około 15 minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i papryką. Na koniec dodaj posiekana zielona pietruszkę.
Makaron ugotuj al dente. Sos podawaj z makaronem.
Przed podaniem można posypać startym Parmezanem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Spaghetti bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów