Małże w sosie winnym z bazylią

Tak się szczęśliwie składa, że współpraca z Makro mobilizuje mnie do przygotowywania dań, których nie gotuję na co dzień. Tak było ze świąteczną łopatką dzika, tak jest i z muszlami.

Zdjęcie - Małże w sosie winnym z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wielką przyjemnością kupiłam na hali woreczek świeżych, norweskich muli , które czekały na mnie na lodowej ladzie (wybór był naprawdę spory, szczegóły TU ).

Zdjęcie - Małże w sosie winnym z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uważam, że przy owocach morza nie warto za bardzo kombinować. Potrawa powinna wydobywać ich naturalny smak, oparłam się więc na klasycznym połączeniu białego wina i śmietanki. A do tego pachnąca bazylia, która naprawdę świetnie się w tym zestawieniu odnalazła!

Zdjęcie - Małże w sosie winnym z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie! Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże. Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.

Zdjęcie - Małże w sosie winnym z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Małże w sosie winnym z bazylią

Agata, 25 lutego 2013

Zdjęcie - Małże w sosie winnym z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • małże - 1 kg, świeże, w muszlach
  • czosnek - 2 średnie ząbki
  • białe wino - 1 i 1/2 szklanki, np. Chardonnay
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • bazylia - 6 dużych listków
  • oliwa - 2 łyżki
  • masło - 30 g
  • bagietka - do podania
Sposób przygotowania

Małże wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą używając ostrej gąbki lub szczoteczki.

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmaż go kilka chwil uważając by nie zbrązowiał! Dolej wino, posiekane listki bazylii i wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

Mule wyjmij łyżką cedzakową na miskę. Do sosu pozostałego w ganku dodaj śmietankę i gotuj kilka minut. Ponownie dodaj muszle, wymieszaj, od razu podawaj (najlepiej ze świeżą bagietką).

Ewentualnie przypraw do smaku, jednak małże są na tyle słone, że moim zdaniem nie potrzebują żadnych dodatków.

Przepisy z tych kategorii

Mule w mleku kokosowym
1

Mule w mleku kokosowym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Smażone kalmary z domowym sosem aïoli
2

Smażone kalmary z domowym sose…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mule po belgijsku
1

Mule po belgijsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Mule w cydrze
1

Mule w cydrze

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Krewetki w sosie pomidorowym z chili

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Cozze Gratinate - zapiekane małże

Cozze Gratinate - zapiekane ma…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory