Flaki wołowe z pomidorami i papryką

Flaki wołowe z pomidorami i papryką
Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 litry rosołu drobiowo-wołowego
  • 800 g flaków wołowych (oczyszczonych i obgotowanych)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Flaki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty. Flaki odcedzamy, a czynność powtarzamy 3-4 razy.


Obgotowane flaki umieszczamy w garnku, wlewamy rosół. 

Gotujemy do miękkości flaków ok. 30-45 minut lub dłużej. Czas gotowania będzie uzależniony od użytego produktu.


Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. 


Na patelni rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, smażymy kolejne 5 minut. Dokładamy koncentrat, przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z flakami. Dodajemy majeranek, paprykę słodką i ostrą, imbir. Gotujemy przez 15 minut.


Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę, smażymy 5 minut i przekładamy do garnka z flakami. Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oleju, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy chochelkę rosołu z flaków, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka z flakami. 


Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Flaki podajemy z dodatkiem pieczywa.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów