Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym

Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym
Zdjęcie - Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w cieście kukurydzianym z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsz lub łupacz)
  • 500 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • sos koperkowy
  • 250 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

W niewielkim rondelku roztapiamy masło. Następnie dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko i mieszając doprowadzamy do wrzenia. 

Doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. 

Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy na bok.


Mąkę kukurydzianą mieszamy z papryką, jajkiem i mlekiem. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto przypominające naleśnikowe.


Rybę kroimy w trójkąty lub paski. Oprószamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy olej.


Rybę panierujemy w cieście i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju.


Podajemy z sosem koperkowym i opcjonalnie z pieczonymi ziemniakami.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów